Vitorlavirág

A vitorlavirág (Spathiphyllum) lenyűgözően kecses növény, gyönyörű hófehér virágok, fényes zöld levelek jellemzik és a gondozása sem bonyolult.

A vitorlavirágnak több mint 100 változata ismert, legtöbbjük az Spathiphyllum wallisii-ből eredeztethető, de léteznek Spathiphyllum floribundum változatok is. A vitorlavirág rendszeres gondoskodás mellett szinte egész évben virágzik. Bokros növekedésű növény, hosszú szárú, bőrszerű, lándzsa alakú levelei fényes zöld színben tündökölnek. Levelei miatt már önmagában rendkívül mutatós dísznövény, de virágzata teszi igazán különlegessé és elegánssá ezt a népszerű szobanövényt.

A vitorlavirág a nevét hófehér fellevél jellegzetes formájáról kapta. Apró virágai hosszú száron ülnek, amik a nagyméretű vitorla formájú fellevél tövéből erednek. A növény közepes méretű, 23-45 cm magasra nő. A 10 cm hosszú fellevél tövéből előtörő torzsavirágzat 4 cm-es. A vitorlavirág Kolumbiából származó trópusi évelő növény, ezért a meleget és magas páratartamot igényel.

Vitorlavirág gondozása

A vitorlavirág gondozása egyszerű, minimális törődést igényel. Fény és melegkedvelő növény, de nyáron a forró közvetlen napfényt nem bírja. Tavasszal és ősszel tartsuk félárnyékban. Télen közvetlenül is érheti fény és a hőmérsékletet tartsuk 10-12 °C felett. Az elnyíló virágokat és hervadó leveleket a szárak tövénél vágjuk le. Tavasszal ültessük át, amihez használjunk tőzegalapú, laza szerkezetű virágföldet.

A vitorlavirágnak magas páratartalomra van szüksége, ezért különösen meleg időben a leveleket rendszeresen permetezzük vízzel, a cserepét állítsuk nedves kavicsra vagy a megfelelő páratartalom érdekében a cserepet helyezzük nagyobb tartóba, és a két edény közti teret töltsük ki tőzeggel.

Vitorlavirág (Spathiphyllum)
Vitorlavirág

Vitorlavirág szaporítása

A vitorlavirágot tőosztással szaporíthatjuk, amire a legalkalmasabb hónap az április. A növényt, vegyük ki az edényből, a gyökereit tisztítsuk meg a virágföldtől, majd egy éles kés segítségével válasszuk szét a tövet. Arra viszont ügyeljünk, hogy feleslegesen ne károsítsuk a gyökereket. A töveket ültessük általános vagy tőzegalapú virágföldbe. Az első néhány hétben elég csak nedvesen tartani a közeget. A leveleket permetezzük naponta.

Öntözése, tápoldat használat

A bőséges vízellátás a vitorlavirág leveleit egészségessé és fényessé teszi. Nyáron bőségesen, télen visszafogottan öntözzük, de vigyázzunk, hogy a növény földje soha ne száradjon ki. A leveleket rendszeresen permetezzük vízzel, arra viszont ügyeljünk, hogy a virágokat ne érje víz, mert rothadásnak indulhatnak. Márciustól szeptemberig 10 naponta öntözzük hagyományos tápoldattal.

Ötlet, tanács

A vitorlavirág, amikor virágzik, akkor önmagában is lakásunk legszebb díszévé válik és hófehér vitorlaszerű virágaival színt és eleganciát hoz otthonunkba, főleg valamilyen dekoratív kaspóba állítva. Remek választás otthonunk félárnyékos sarkainak díszítésére. Akkor is szépen mutat, ha levéldísznövények közé helyezzük.

Betegségek, kártevők

Levelek barna vagy fekete foltosodása: A száraz vagy hideg levegő, a nedves közeg a leveleken barna vagy fekete foltok megjelenését idézheti elő. Permetezzük vízzel. A tartóedényt állítsuk nedves kavicsokra. A növény edényét helyezzük egy másik, nagyobb edénybe, a kettő közti részt pedig töltsük fel nedves tőzeggel. Ha a növény “fázik”, tegyük melegebb helyre.

Gyenge növekedés: A levéltetvek akadályozzák a növekedést. Permetezzük a levelet szappanos vízzel vagy megfelelő rovarölő szerrel.