Csokrosinda (Zöldike) gondozása, szaporítása


A csokrosinda vagy zöldike (Chlorophytum) az egyik legnépszerűbb szobanövény. Kecses, finoman ívelt, többnyire krémszínű vagy fehér sávos leveleiről könnyen felismerhető és a gondozása is egyszerű.

A csokrosinda (Chlorophytum) nemzetségbe száznál is több faj tartozik. A csokrosinda-fajok elterjedtek Afrika legnagyobb részén, Ázsia trópusi és szubtrópusi területein, valamint Ausztrália nyugati és északi részein. A Dél-Afrikából Európába került első változatok levelei még egyöntetű zöld színűek voltak. Ezért is kapta a Chlorofpytum latin nevet, amelynek jelentése: zöld növény.

Mára a növénynemesítőknek köszönhetően rengeteg faja és változata létezik és az egyik legnépszerűbb, legelterjedtebb szobanövény lett. A csokrosinda legtöbb változatának tarka, sávos, hosszanti csíkos levelei vannak és minden változat virágszárainak végén, melyek hossza a 45-60 cm-t is elérheti, kis fehér virágokat hoz. Az apró virágok rövid életűek, elvirágzásuk után új növények sarjadnak a helyükön, amiknek a kinézete pókokra emlékeztet. A növény angol elnevezése (Spider plant, vagyis póknövény) is erre utal. A különböző csokrosinda fajok magassága elérheti a 15-60 cm-t, leveleinek hossza 20-75 cm között változhat.

A csokrosinda (Chlorophytum) nemzetségbe tartozó fajok közül a kereskedelmi forgalomban és szobanövényként talán a legelterjedtebb a Chlorophytum comosum és a különböző változatai. Ennek a magyar elnevezése lehet csüngő-, csokros-, vagy üstökös csokrosinda is. A Chlorophytum comosum ‘Vittatum’ változat zöld levelei közepén fehér vagy halvány krémszínű csíkok húzódnak. A ‘Variegatum’ változat esetében a mintázat fordított: a levelek középső sávja zöld, míg a szegélyek fehérek. A ‘Mandaianum’ változat sűrű csokrokból áll, levelei rövidek, krémsárga csíkozásúak.

A csokrosinda nagyon dekoratív növény. Érdekes, krémszínű vagy fehér sávos, hosszanti csíkos leveleivel és csomószerű, csüngő sarjnövényeivel remekül mutat egy függő kaspóban vagy egy magas virágállványon. Amellett, hogy feldobja és díszíti otthonainkat, kiváló légtisztító növény is. Levelei képesek megkötni a levegőben található szennyező anyagokat, ezzel megtisztítva azt.

Csokrosinda (Zöldike)
Csokrosinda (Zöldike)

Csokrosinda (zöldike) gondozása

A csokrosinda könnyen tartható növény és a gondozása is egyszerű. Viszonylag gyors növekedésű, ezért a fiatal példányokat érdemes évente átültetni, illetve akkor, amikor az idősebb növény kinőtte a cserepét. Az ültetéshez használjunk általános virágföldet. Az átültetéshez a legmegfelelőbb időpont a március vagy április, de lényegében bármikor átültethetjük. A cserép méretét úgy válasszuk meg, hogy legyen elég hely a vastag gyökerek számára és lehetőleg olyat válasszuk, aminek az alján nagyobb vízelvezető nyílások vannak.

A csokrosinda kedveli a fényt és a meleget, de igénytelenségének köszönhetően tarthatjuk fényszegényebb és hűvösebb helyen is. Arra viszont ügyeljünk, hogy ne érje közvetlenül a tűző nyári nap. A legoptimálisabb, ha keletre vagy nyugatra néző ablakok közelében helyezzük el és a hőmérsékletet nyáron 18-24 °C körül tartjuk, ami télen sem süllyed 7 °C alá.

Csüngő hajtásait időnként vágjuk vissza, ne hagyjuk nagyon elburjánzani. A sérült vagy elhalt leveleket, növényi részeket rendszeresen távolítsuk el.

Öntözése, tápoldat használat

A csokrosinda öntözésénél arra ügyeljük, hogy soha ne álljon vízben, inkább öntözzük gyakrabban, de kis mennyiséggel, mivel a kiszáradást elviseli, viszont a túlöntözést nem. Nyáron hetente 2-3 alkalommal locsoljuk a hőmérséklettől függően, két locsolás között hagyjuk kissé kiszáradni a földjét. Télen mérsékelten öntözzük, éppen csak annyira, hogy enyhén nedves legyen a földje. Levelei rendszeresen permetezzük vízzel. Nyáron, júniustól szeptemberig hetente egyszer adjunk az öntözővízhez folyékony tápoldatot.

Csokrosinda (zöldike) szaporítása

A csokrosinda vagy zöldike könnyen és egyszerűen szaporíthatjuk sarjakról és tőosztással. A tőosztást célszerű akkor elvégezni, amikor a nagyobb, idősebb növények átültetését végezzük. Sarjakat viszont bármikor szedhetünk az anyanövényről. Lehetőleg egészséges, jó kiállású példányokat válasszunk, amit elültethetünk az anyanövény mellé egy kis cserépbe és miután növekedésnek indult és új leveleket hozott csak azután választjuk le az idősebb növényről. Másik módszer, hogy a leválasztott sarjakat néhány napig vízben gyökereztetjük és ezután nedves virágföldbe ültetjük. Az első levelek megjelenése után tovább neveljük a felnőtt növényekhez hasonló módon.

Csokrosinda virág
Csokrosinda virág

Betegségek

Ha a levelek csúcsa megbarnul, az tápanyag hiányra utalhat. Ültessük át a növényt vagy adagoljunk az öntözővízhez tápoldatot. A levelek barnulását a túl sok közvetlen napfény is okozhatja főleg nyáron. Helyezzük a növényt olyan helyre, ahol nem érheti túl sok közvetlen napfény!

Egyéb növények

Jukka (Pálmaliliom)

Jukka (Pálmaliliom)

A jukka (Yucca) vagy pálmaliliom (esetleg jukkapálma) népszerű szobanövény, ami önmagában is szép látványt nyújt, más...

Szobafikusz

Szobafikusz

A szobafikusz (Ficus elastica) egyszerű, mégis elegáns szobanövény, amely önmagában vagy más virágokkal társítva is...

Leander

Leander

A leander egy virágzó, örökzöld cserje, ami lakásban-, illetve a nyári hónapokban a szabadban is nevelhető. Csodaszép...