Krizantém gondozása, szaporítása


A krizantém (Chrysanthemum) népszerű növény, amely formás, szép virágaival vonja magára a tekinteteket és a gondozása is egyszerű.

A növény alapvetően margaréta virágú, de sok más formában és alakban léteznek virágai. A krizantémoknak jellegzetesen erős illatuk van. A virágok színe is változó, a krémszínű és bíbor színű virágoktól kezdve egészen az élénksárgákig, narancssárgákig vagy pirosakig terjed. A krizantémfajok között virágzó cserjék, egynyári-, és évelő növények is előfordulnak.

Japánban és Kínában több ezer éve termesztenek már krizantémokat. A növénytermesztőknek köszönhetően ezek a növények ma már egész évben virágzásképesek. A virágzás úgynevezett rövid-nappalos körülményekkel, vagyis sötétítéssel indítható el. Ezalatt az idő alatt a növényeknek legalább 9-10 órás sötétségre van szükségük. Kompakt növekedésük, bokros formájuk miatt nagyon jól nevelhetők edényben is.

A krizantém (Chrysanthemum) nemzetség egyes fajai nálunk ajándékként, cserepes és vágott virágként is népszerűek. Az ősz utolsó virágainak tartott krizantémot az elmúlás virágainak is nevezik. Halottak napjához közeledve egyre gyakrabban találkozunk ezzel a színpompás virággal virágboltokban, piactereken. Az itt kapható rövid életű krizantém fajták néhány Távol-Keleten élő vadkrizantém faj nemesítéséből származnak. Ezek nem hosszú életű növények. Többnyire növekedés-gátlóval kezelik őket, ezért virágzás után hamar tönkremennek.

Krizantém (Chrysanthemum)
Krizantém (Chrysanthemum)

Krizantém gondozása

A krizantém viszonylag könnyen nevelhető növény, rendszeres gondoskodás mellett heteken át folyamatosan virágzik. Fontos, hogy a krizantém elnyílt virágait mindig csípjük le, hogy a helyükön újabbak fejlődhessenek. Ha a növényt megfelelően lett ültetve, akkor később már nem igényel átültetést.

A krizantémok idénynövények, amiket hosszú, gazdag virágzásuk befejeztével érdemes eltávolítani. A növényeket megpróbálhatjuk tovább nevelni, de azt fogjuk tapasztalni, hogy megnyúlnak, felkopaszodnak, és általában nem hoznak már több virágot.

A krizantém fénykedvelő növény, de a déli, erősen tűző naptól védenünk kell. Enyhén hűvös helyen a virágai tartósabban megmaradnak. Lehetőség szerint egész évben tartsuk 10-15 °C közötti hőmérsékleten. Ennél melegebb helyen gyakoribb öntözést igényel.

Öntözése, tápoldat használat

A krizantémot rendszerint kis cserepekben árulják, így földje hamar kiszárad. Ezért öntözzük gyakran a növényt! Figyeljünk rá, hogy a földje mindig egyenletesen nyirkos legyen! Napos, meleg helyen tartott növényeknek gyakrabban és több öntözővizet kell biztosítani. A növények öntözését úgy végezzük, hogy a levelüket lehetőleg ne érje víz! Így elkerülhetjük különböző gomba okozta betegségek kialakulását. Tápanyag utánpótlást nem igényel.

Krizantém szaporítása

A krizantémot tőosztással és hajtásdugványozással is szaporíthatjuk. Az előbbinél válasszuk ketté a növényt a gyökereinél, és ültessük el a két tövet. Az utóbbinál az anyanövényről szedett 5-6 cm-es dugványokat ültessük el tápdús földbe és tegyük napos helyre. Miután bokrosodni kezd, rendszeresen bőségesen öntözzük és táp-oldatozzuk, kétszer-háromszor csípjük vissza, és a száron megjelenő oldalbimbókat távolítsuk el.

Krizantém (piros színű virágokkal)
Krizantém (piros színű virágokkal)

Ötlet, tanács

Krizantém vásárlásakor bokros növényt válasszunk, egészséges levelekkel és sok bimbóval. Ne legyen rajta sok kinyílott virág. Ha van elég helyünk, egy nagyobb beltéri edényt tele ültethetünk különböző krizantémokkal, közéjük akár levéldísznövényeket is ültethetünk.

Betegségek, kártevők

Rozsdás foltok: A vörösbarna foltokat a krizantém rozsda okozza. A fertőzött növények elpusztulnak, ezért emeljük ki őket, és égessük el, hogy a betegség a többi növényre ne terjedhessen át.

Kis fehér foltok: A növényt valószínűleg lisztharmat támadta meg. Előfordulhat, hogy túl nyirkos, állott levegőjű helyen áll. Gombaölő szerrel permetezzük, és gyakran szellőztessünk.

Finom háló: Takácsatkák jelenlétére utal. Alkalmazzunk rendszeres megelőző permetezést. Erős fertőzés esetén a növényt semmisítsük meg.

Egyéb növények

Cserjés margaréta

Cserjés margaréta

A cserjés margaréta igazán mutatós, sokoldalú növény és a gondozása is viszonylag egyszerű. Nevelhetjük a kertünkben...

Körömvirág

Körömvirág

A körömvirág az egyik legismertebb fűszer-, és gyógynövény, ami kerti szegélynövényként, cserépben és erkélyládákban is...

Leander

Leander

A leander egy virágzó, örökzöld cserje, ami lakásban-, illetve a nyári hónapokban a szabadban is nevelhető. Csodaszép...