Kukackaktusz gondozása, szaporítása


A kukackaktusz (Echinopsis chamaecereus) népszerű kaktuszféle, amit narancsos virágai és kukacszerű hajtásai tesznek érdekessé, ráadásul könnyen szaporítható és a gondozása is egyszerű.

A kukackaktusz kevés gondozást igénylő, gyorsan terebélyesedő szobanövény, ami az egyik legmegbízhatóbban virágzó kaktuszfaj. Eredeti élőhelyén Dél-Amerikában azon belül is leginkább Argentínában sűrű növénytakarót alkotva szinte szőnyegként beborítja a talajt. A kukackaktusz jelenlegi tudományos neve Echinopsis chamaecereus, de az üzletekben gyakran a korábbi Chamaecereus sylvestrii vagy Lobivia néven találhatjuk meg.

Hazánkban szobanövényként edényben tartva alacsony, nagy csoportokat képeznek dús hajtásai. Viszonylag rövid idő alatt teljesen kitöltik az edényüket, majd az edény szélén is túlnőnek, érdekes látványt teremtve ezzel. A kukacszerű hajtások, amelyekről a kaktusz a köznapi nevét is kapta, hosszanti irányban bordázottak és tövispárnák (areolák) borítják, amikből egyenként nagyjából 10-15 tövis fejlődik. A hajtások hossza elérheti 6-7 cm-t és a 1 cm-es vastagságot is.

Tavasszal a hajtásokon megjelenő narancsos-pirosas virágok tölcsér formájúak, körülbelül 2.5 cm szélesek, amik a virágzás csúcsán szinte az egész növényt beboríthatják. A virágok viszonylag rövid életűek és a teljes virágzás is nagyjából három hétig tart. A kukackaktusznak számos hibridje ismert, a hibridek jellemzően sárga, narancs, piros vagy lila virágúak, a növekedésük általában lassabb és inkább felfelé növekednek.

Kukackaktusz gondozása

A kukackaktusz gondozása egészen egyszerű, könnyen nevelhető növény, szinte alig igényel odafigyelést. Meglehetősen fényigényes, ezért a növényt olyan helyre tegyük, ahol bőséges napfényt kap, mert különben vékony, nyurga növekedésű lesz. Tavasszal és nyáron az átlagos szobai hőmérséklet megfelelő számára, de télen a nyugalmi időszakban tegyük világos, de hűvös 5-7 °C helyre.

Amennyiben a növény hajtásai már teljesen kitöltik az edényt a virágzás után ültessük át. Az ültetéshez használjunk durva szemcséjű homokkal vagy perlittel kevert általános vagy tőzegalapú virágföldet, a jó vízelvezetés biztosítására, de használhatunk készre kevert kaktusz virágföld keveréket is. Nyáron akár a szabadba is kitehetjük, de forró déli naptól azért óvjuk.

Amennyiben a kinti éjszakai hőmérséklet 10 °C alá csökken, helyezzük a növényt a teleltetési helyére. Tavasszal a növényt folyamatosan szoktassuk a világos, meleg környezethez. A bimbók megjelenése után már ne változtassunk a fény és hőmérsékleti viszonyokon, mert a növény ledobhatja a bimbóit.

Kukackaktusz
Kukackaktusz

Öntözése, tápoldat használat

A kukackaktusz nyáron a növekedési időszakban is csak mérsékelten öntözzük, két locsolás között hagyjuk a föld felszínét kissé kiszáradni. A rövidebb ideig tartó szárazságot elviseli, de a túlöntözést rosszul tűri. Télen ritkán és kevés vízzel öntözzük, éppen csak annyit locsoljuk, hogy meg ne fonnyadjon. Tavasztól óvatosan, fokozatosan növeljük a víz mennyiségét.

A felnőtt növényeket nyáron rendszeresen öntözzük, és 2-3 hetente adjunk az öntözővízhez kevés tápoldatot. A nyár végétől azonban már ne használjunk tápoldatot és fokozatosan csökkentsük az öntözővíz mennyiségét is.

Kukackaktusz szaporítása

A kukackaktusz a hajtásairól könnyen szaporítható. A legjobb, ha átültetéskor a kiválasztott egészséges, jó kiállású hajtásokat leválasztjuk, majd ezeket elültetjük. Az ültetéshez használjunk durva szemcséjű homokkal vagy perlittel kevert általános vagy tőzegalapú virágföldet vagy használhatunk készre kevert kaktusz virágföld keveréket is. A földet tartsuk éppen csak nedvesen, és tegyük árnyékos helyre.

Miután megjelennek a gyökerek, és a kis kaktuszok növekedésnek indultak, ültessük át megfelelő méretű cserépbe és gondozzuk a felnőtt növényekhez hasonlóan.

Betegségek, kártevők

Pajzstetvek: A túlságosan elhanyagolt növényekre veszélyt jelenthetnek a pajzstetvek. A növényeket meleg, szappanos vízbe mártott vagy hígított rovarirtó szeres vattával töröljük le.

Bimbóhullás: A növényt a bimbók fejlődésekor óvjuk az esetleges huzattól, és figyeljünk oda az öntözésre.

Tőrothadás: A rothadást a túlöntözés következtében fellépő gombás megbetegedés okozhatja. Óvatosabban öntözzünk, két öntözés között hagyjuk kissé kiszáradni a föld felső rétegét.

Egyéb növények

Jukka (Pálmaliliom)

Jukka (Pálmaliliom)

A jukka (Yucca) vagy pálmaliliom (esetleg jukkapálma) népszerű szobanövény, ami önmagában is szép látványt nyújt...

Gömbkaktusz

Gömbkaktusz

A gömbkaktusz kis termetű, gömb formájú növény, ami változatos, gyönyörű virágaival kápráztat el minket, ráadásul...

Gyöngyös szemölcsliliom

Gyöngyös szemölcsliliom

A gyöngyös szemölcsliliom (Haworthia margaritifera) népszerű pozsgás növény, fehér pettyes levelei igazán mutatósak...