Afrikai ibolya gondozása, szaporítása


Az afrikai ibolya (fokföldi ibolya) megfelelő gondoskodás mellett szinte egész évben virágzik, szép virágaival igazi üde színfoltja lehet otthonunknak és a gondozása sem túl bonyolult feladat.

Az afrikai ibolya, vagy egyéb ismert néven fokföldi ibolya, Uzambara-ibolya Afrikából származik. A korábban Saintpaulia nemzetségbe sorolt növényt, már a Streptocarpus növénynemzetségbe sorolják az újabb genetikai vizsgálatok alapján. Elsőként Tanzánia hegyeiben Walter von Saint-Paul-Illaire báró “fedezete” fel 1892-ben.

A Magyarországon elterjedt fokföldi ibolya elnevezés meglehetősen félrevezető. A növény nem a délnyugat-afrikai Fokföldről származik, hanem a kelet-afrikai Uzambara-hegység környékén őshonos, valamint rendszertanilag is távol van az ibolyafajoktól.

Az afrikai ibolya hosszú utat tett meg hazánkig, de megfelelő gondoskodás mellett otthonainkban is jól érzi magát és gyakorlatilag egész évben virágzik, bár november és március között rendszerint kevesebb virágot hoz. Enyhén szőrözött levelei levélrózsát képeznek, amik közül az apró színes virágok laza csoportokban bújnak elő.

Az afrikai ibolyának rengeteg faja és változata van, a fehér, rózsaszín, piros, kék, mályva és lila különféle árnyalataiban. Az egyik legelterjedtebb faja a Saintpaulia ionantha (újabban Streptocarpus ionanthus). A növények körülbelül 10-15 cm magasságot és 38 cm szélességet érnek el, de esetenként ennél szélesebbek is lehetnek. Léteznek még mini, szuper mini és futó változatok is.

Afrikai ibolya
Afrikai ibolya

Afrikai ibolya gondozása

A afrikai ibolya vagy fokföldi ibolya folyamatosan nyíló kedves kis virágaival hálálja meg a rendszeres gondoskodást. A kifakult, elhalt virágokat és leveleket a tövüknél csípjük le, úgy, hogy a növényen csak 3-4 levélréteg maradjon. A növény a laza, tápanyagban gazdag földet kedveli. A legjobb az üzletekben kapható tőzegalapú (vagy azt helyettesítő) ültető keverék.

A fokföldi ibolya fényigényes növény, csak egyenletesen, jól megvilágított helyen fejlődik megfelelően. Minél világosabb helyet keressünk neki, de ne tegyük olyan helyre ahol tűző nap érheti, különösen március és október között. A tűző nap hatására a leveleken száraz, barna foltok alakulhatnak ki. Kevés fény hatására a növény és a levészárak megnyúlnak. Télen viszont - fénykedvelő növény lévén - minden napfénynek örül. Nyáron 15-22 °C közötti hőmérsékleten fejlődik és virágzik a legszebben, de a hőmérséklet télen se legyen 13 °C-nál alacsonyabb.

Öntözése, tápoldat használat

Az afrikai ibolya nem viseli jól, ha a levelét vagy a gyökerét hideg víz éri, ezért mindig alulról öntözzük, langyos, szobahőmérsékletű vízzel. Ha locsolás után fél órával még maradna víz az alátétben, azt öntsük ki, ezzel elkerülhető az álló vízzel járó gyökér- és tőrothadás. A növény szereti a páradús levegőt, ezért állítsuk nedves kavicsokkal teli tálcára. A növekedési időszakban kéthetente adjunk neki tápoldatot.

Afrikai ibolya szaporítása

Az afrikai ibolya könnyen szaporítható levélről. Ezzel a módszerrel pontosan tudhatjuk, milyen fajtájú és színű növényre számíthatunk, hiszen az új növény tökéletes mása lesz az anyanövénynek. A szaporítást bármikor elvégezhetjük, de általában a tavaszi hónapok a legkedvezőbbek. A levél leválasztásától számítva rendszerint 8-10 hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy a növény teljesen kifejlődjön és virágozzon.

Szaporítás levéldugványról

Az anyanövényről válasszunk le néhány jó kiállású, egészséges levelet körülbelül 3-5 cm hosszú levélnyéllel. A kiválasztott leveleket állítsuk vízbe és miután kellően meggyökeresedtek és apró levélkék is megjelentek ültessük el laza virágföldbe.

Másik lehetőség, ha a leválasztott leveleket ültetjük el úgy, hogy a levéllemez alja finoman üljön a föld tetején. Tartsuk 18-21 °C közötti hőmérsékleten. Körülbelül 1 hónap múlva a levéldugvány elkezd gyökerezni. Ugyanezen a hőmérsékleten tartva további 6 hónap után meg kell jelenniük az új növényeknek.

Amikor a növénykék átmérője eléri a nagyjából 5 cm-es nagyságot, akkor válasszuk szét, és egyesével ültessük el őket. Amikor a növény már szilárdan ül a cserépben, kéthetente adjunk az öntözővízhez tápoldatot. A párásítás érdekében helyezzük kavicságyra a cserepeket.

Ötlet, tanács

A afrikai ibolya jól társítható, nagyobb edényben más szobanövényekkel is bátran összeültethetjük. Különösen levéldísznövények között mutat szépen. De akár több tő fokföldi ibolyát is összeültethetünk egy nagyobb lapos edénybe, így egy szép és üde asztaldíszt kaphatunk.

Betegségek, kártevők

Tűző nap vagy a leveleket ért hideg víz hatására a növény levelein barna foltok jelenhetnek meg. Vegyük el a napról és öntsünk vizet az alátétbe!

Barnás, bemélyedő foltok a levél fonákon, tripsz vagy szamócaatka következtében alakulnak ki. A növényt meg kell semmisítenünk.

Ha az afrikai ibolya szár- és gyökérrothadást okozó gomba támadta meg (ilyenkor a középső levelek elhalnak), a növényt távolítsuk el, és fertőtlenítsük a környezetét.

A nagy páratartalom és a rossz szellőzés miatt a lisztharmat is megfertőzheti a növényeket. A tálcát hagyjuk kiszáradni és biztosítsunk megfelelő szellőzést.

Egyéb növények

Jukka (Pálmaliliom)

Jukka (Pálmaliliom)

A jukka (Yucca) vagy pálmaliliom (esetleg jukkapálma) népszerű szobanövény, ami önmagában is szép látványt nyújt, más...

Szobafikusz

Szobafikusz

A szobafikusz (Ficus elastica) egyszerű, mégis elegáns szobanövény, amely önmagában vagy más virágokkal társítva is...

Leander

Leander

A leander egy virágzó, örökzöld cserje, ami lakásban-, illetve a nyári hónapokban a szabadban is nevelhető. Csodaszép...