Anyósnyelv gondozása, szaporítása


Az anyósnyelv hosszú, felálló, kard alakú leveleivel igazán mutatós szobanövény és a gondozása sem túlságosan bonyolult feladat.

Az elnevezését a hosszúkás, éles, nyelvhez hasonlító leveleinek köszönheti. Előfordul még szobai tigrislevél néven is, ami a levelek tigrisszerű mintázatára utal, mivel zöldes csíkok és sávok díszítik. Ritkábban ugyan, de a szanszevéria néven is találkozhatunk vele, ami a régebbi tudományos nevének (Sansevieria trifasciata) magyarosítása révén terjedt el (2017-től Dracaena trifasciata néven is említik).

Az anyósnyelv örökzöld, évelő növény, amely a talaj alatt, illetve a talaj felszínén megtalálható gyöktörzsből (gyökértörzs, rizóma) terjedve sűrű csoportokat alkot. Afrika trópusi területein őshonos, Nigériától egészen Tanzániáig, de manapság már a világ más trópusi területein is jelentős mennyiségben megtalálható, sőt Ausztrália egyes területein potenciális gyomnövénynek is tekintik.

Az anyósnyelv széles körben használt dísznövény, amelyet a melegebb éghajlatú trópusi területeken, a szabadban, cserépben és kerti ágyásokban nevelnek, míg a hidegebb éghajlatú, mérsékelt égövi területeken szobanövényként tartanak. A növénynemesítők számos változatát hozták létre. Népszerű és elterjedt változatok közé tartozik a Compacta, Goldiana, Hahnii, Laurentii, Silbersee, Golden Hahnii és Silver Hahnii.

Az anyósnyelv kard alakú levelei húsosak, szépen mintázottak, jellegzetesen felfelé állók, különösen a laurentii változaté. Természetes környezetükben a levelek az 1,5-2 m-es magasságot is elérhetik, de lakásban tartva maximum 1 m-re nőnek meg. A levelek növekedése meglehetősen lassú.

A növény zöldes-, illetve sárgásfehér színű virágai egy hosszú száron helyezkednek el. Nehéz elérni, hogy természetes környezetén kívül is virágozzon. A növény termései vörös színű bogyók.

Az anyósnyelv alapváltozatát zöldes csíkok és sávok díszítik. Az egyik legelterjedtebb változata a laurentii, amelynek levelein aranysárga szegély is megtalálható. A szintén népszerű Golden Hahnii változat levélrózsáit tömzsibb, zöld-sárga csíkos levelek alkotják.

Anyósnyelv
Anyósnyelv

Az anyósnyelv laurentii változata szerepel a légtisztító növények listáján, amelyet a NASA szakértői állítottak össze. A listán szereplő növények, amellett, hogy megkötik a szén-dioxidot és oxigént termelnek, jelentős mennyiségű benzolt, formaldehidet, illetve triklóretilént tudnak kiszűrni a levegőből. Ezért alkalmasak lehetnek egy űrhajó levegőjének tisztítására.

Az anyósnyelv olyan anyagokat tartalmaz, amely enyhe mérgezést okozhat a háziállatoknak (kutyáknak, macskáknak). A növény részeinek elfogyasztása gyomor-bélrendszeri zavarokat okozhat.

Anyósnyelv gondozása

Az anyósnyelv gondozása többnyire egyszerű feladat, kezdő szobanövénytartóknak is ajánlott. Jól tűri a gyenge fényviszonyokat, a rendszertelen öntözést és a nagyobb hőingadozásokat is jól viseli, szinte elnyűhetetlen növény. A túl nyirkos, illetve a túlságosan hideg körülményeket azonban nem szereti.

Az árnyékot is elviseli, de a levelei bő szórt fényben lesznek igazán szép színűek. Közvetlen, tűző napfénynek viszont hosszú ideig ne tegyük ki! A normál szobai hőmérséklet teljesen megfelelő az anyósnyelv számára, lehetőleg 18-27 °C közötti hőmérsékleten tartsuk. Télen olyan helyre tegyük, ahol nem süllyed a hőmérséklet 10-12 °C alá.

Az anyósnyelv ültetéséhez, átültetéséhez használjunk jó vízelvezető képességű földkeveréket (például készen kapható kaktuszföldet). Használhatunk általános virágföldet is, amihez adjunk egynegyed rész durva homokot vagy sódert. A növényeket csak akkor ültessük át, ha a gyökerei már kitöltik az edényt, vagy ha szaporítani szeretnénk és a töveket szét szeretnénk választani.

Lehetőleg alátéttel ellátott, megfelelő méretű, magas agyagcserépbe ültessük, és úgy helyezzük e, hogy a levelei a lehető legjobban érvényesülhessenek. A nagyobb növényeket helyezhetjük közvetlenül a padlóra, míg a kissebeket tegyük egy alacsony asztalra vagy az ablakpárkányra.

A növény gondozása közben ügyeljünk rá, hogy a leveleit ne hajlítsuk meg vagy törjük el! A növekedés a levelek csúcsára koncentrálódik, ezért a kettétört levelek már nem nőnek tovább.

Öntözés, tápoldat használat

Az anyósnyelv lakásban tartva jól bírja a szárazabb körülményeket. Húsos leveleiknek köszönhetően hosszabb időszakokat is átvészelnek öntözés nélkül. A nyári hónapokban gyakran és bőségesen öntözzük, de két öntözés között várjuk meg, amíg a föld kissé megszikkad. Tavasszal és ősszel ritkábban és mérsékelt mennyiségű vízzel locsoljuk. Télen csak arra figyeljünk, hogy ne száradjon ki teljesen a földje. A túlöntözés káros lehet a növényekre. Tavasszal és nyáron kéthetente adjunk az öntözővízhez tápoldatot.

Anyósnyelv szaporítása

Az anyósnyelvet a sarjnövényekről, tőosztással és levéldugványról is szaporíthatjuk. A levéldugványozás csak egyszínű változatoknál ajánlott, mert a levéldugványozással nem örökíthető a többszínű változatok színe és mintázata. Az anyósnyelv szaporítását szinte bármikor elvégezhetjük, de a tavasz vagy a nyár a legalkalmasabb időszak rá.

A sarjnövényt is tartalmazó növényekről vágjuk le a sarjakat a földalatti szárról, majd ültessük el azokat külön cserépbe. Az ültetéshez használhatjuk a kifejlett növényeknél is használt földkeveréket.

Tőosztáskor vegyük ki a növényt a cserépből és osszuk több levélcsomóra, majd a vastag, kemény gyökereket vágjuk át egy éles késsel. Az így kapott egészséges, életerős töveket azonnal ültessük el jó vízlevezető képességű virágföldbe.

Az egyszínű változatok könnyen szaporíthatók levéldugványról. Egyetlen hosszabb levélből akár több dugvány is készíthető. Vágjuk fel 5-10 cm hosszúságú darabokra, majd ültessük a levéldarabokat jó vízelvezető képességű közegbe, amit tartsunk éppen csak nedvesen. Ügyeljünk rá, hogy a levéldarabok alsó része kerüljön a földbe, mert csak az fog meggyökeresedni! Szobahőmérsékleten tartva a dugványok hamar meggyökereznek. Az új levelek megjelenése után ültessük külön a fiatal növényeket!

Betegségek, kártevők

Az anyósnyelv túlöntözése esetén tő- vagy gyökérrothadás jelentkezhet. A betegség a levelekre is átterjedhet, azok lággyá és vizenyőssé válhatnak. Ebben az esetben a beteg növényt már nem lehet megmenteni. Ha esetleg vannak még egészséges levelei, akkor készíthetünk dugványokat belőlük.

Az anyósnyelv napfénykedvelő növény, de a közvetlen, túl erősen tűző napfény kárt tehet benne. A növény levelei a túl sok erős napfény hatására sápadttá válhatnak, sárgulni kezdhetnek. Szükség esetén tegyük olyan helyre, ahol védeni tudjuk az erős napfénytől!

Egyéb növények

Jukka (Pálmaliliom)

Jukka (Pálmaliliom)

A jukka (Yucca) vagy pálmaliliom (esetleg jukkapálma) népszerű szobanövény, ami önmagában is szép látványt nyújt, más...

Szobafikusz

Szobafikusz

A szobafikusz (Ficus elastica) egyszerű, mégis elegáns szobanövény, amely önmagában vagy más virágokkal társítva is...

Vitorlavirág

Vitorlavirág

A vitorlavirág lenyűgözően kecses növény, gyönyörű hófehér virágok, fényes zöld levelek jellemzik és a gondozása...