Lisztharmat elleni védekezés


A lisztharmat elleni védekezés fontos feladat virágaink egészségének megőrzésének érdekében. A lisztharmat egy gomba által okozott, gyorsan terjedő növénybetegség. Amit, ha nem vesszük komolyan, és elhanyagoljuk növényeinket, a gomba az egész növényt megtámadja, így végül az el is pusztulhat.

A lisztharmat a különböző kerti virágok, szobanövények egyik leggyakoribb betegsége. A fertőzés jelei könnyen felismerhetők, a növények levelein, szárain, virágain fehér vagy szürkés lisztszerű bevonat képződik. Ezt a lisztes bevonatot a Erysiphaceae családba tartozó lisztharmat-gombák okozzák, melyek penész szövedékkel vonják be a növényeket, amik úgy néznek ki mintha liszttel volnának beszórva. Később a beteg levelek elsorvadnak, megbarnulnak és le is hullnak. A növényeket akár több rokon gombafaj is megtámadhatja egyszerre.

A lisztharmat-gombák a spóráik segítségével telepednek meg a növényeken, amik érintéssel, a szél vagy a rovarok segítségével terjedhetnek. A spórák miután megtelepedtek a növényeken, rövid idő alatt gombafonalakból álló szövedéket (micéliumot) képeznek a növények felületén.

A lisztharmat-gombák valamennyien külső paraziták, azaz micéliumuk csupán a megtámadott növények felületén terjed szét, ellentétben például a peronoszpórával, a gomba fonalai nem hatolnak mélyen a növények szöveteibe, csupán szívótömlőket bocsátanak a felületi sejtekbe, és onnan szívogatják a gazdanövényből a tápanyagokat, ameddig az el nem szárad.

A betegség rendkívül gyorsan terjedhet, a fertőzött növényi részeken megjelenő kisebb foltok rövid idő alatt összenőnek, és egybefüggő bevonatot képeznek a növényeken. Amennyiben nem védekezünk ellene a betegség fokozatosan az egész növényt megtámadhatja, míg végül az akár el is pusztulhat.

A sorozatos lisztharmat fertőzések folyamatosan sanyargatják a növényeket, legyengítve azok ellenálló képességét, így más kórokozók és betegségek is könnyedén megtámadhatják növényeinket. Különösen veszélyeztetett növények az orgonák, a rózsák, a begóniák, a fokföldi ibolya, a krizantémok.

Lisztharmat elleni védekezés
Lisztharmat

Lisztharmat elleni védekezés

Az egészséges, erős növények sokkal ellenállóbbak a lisztharmattal és más fertőzésekkel szemben is, mint az elhanyagolt, leromlott állapotú növények. Ezért tegyünk meg mindent azért, hogy növényeinknek megfelelő körülményeket biztosítsunk. Vegyük figyelembe az egyes növények igényeit és rendszeres gondozásukra se sajnáljuk az időt. Ezzel amellett, hogy a lisztharmat vagy más betegségek kialakulását megelőzhetjük, a növényeink még szebbek lesznek, jó kondícióban is tartjuk azokat, így egy esetleges fertőzést könnyebben átvészelhetnek.

Virágainkat, szobanövényeinket rendszeresen vizsgáljuk meg, hogy lehetőleg még a fertőzés kezdeti stádiumában felfedjük a betegséget. A lisztharmat-gombák megjelenésének kedvez a meleg (25 °C), a magas páratartalom, a zsúfoltság, az elégtelen szellőzés. Amennyiben szükséges csökkentsük a páratartalmat, biztosítsunk megfelelő szellőzést, és ne tegyük a növényeket túl közel egymáshoz. A nitrogén túladagolásra is ügyeljünk, mert növényeink fogékonyabbá válhatnak a lisztharmatra.

Teendők fertőzés esetén

Amennyiben lisztharmattal fertőzött növényt tálunk azt haladéktalanul különítsük el a többi növénytől és alaposan vizsgáljuk meg és mérjük fel, hogy mekkora a fertőzés mértéke. Az enyhén fertőzött növényekről a már sorvadásnak indult leveleket és egyéb növényi részeket távolítsuk el. A nagyobb leveleket, a szárakat tisztítsuk meg egy nedves vattával a penészfoltoktól.

Ezt követően a növényeket kezeljük kereskedelmi forgalomban kapható felszívódó gombaölő szerrel! A kezelést lehetőleg végezzük a szabadban vagy biztosítsunk megfelelő szellőzést! A kezelés előtt minden esetben olvassuk el és maradéktalanul tartsuk be a használati utasítást! Szükség esetén 2-3 hét múlva a kezelést ismételjük meg!

Ne alkalmazzuk sűrűn ugyanazt a készítményt! Egyes növények érzékenyek lehetnek a különböző permetszerekre. Amennyiben bizonytalanok vagyunk a szer használatával kapcsolatban, először csak a növény egy kis részén alkalmazzuk, majd egy hét elteltével, ha nem tett kárt a növényben, kezelhetjük az egész növényt!

Mivel a gomba spórái a használt szerszámokról vagy a kezünkről is tovább terjedhetnek, a kezelés végeztével fertőtlenítsük a szerszámokat és meleg szappanos vízzel jó alaposan mossunk kezet!

Lisztharmattal fertőzött növények részeit, sarjnövényeit ne használjuk szaporításra!

Súlyos fertőzés esetén a növények megsemmisítésére is szükség lehet. A legjobb, ha a növényeket elégetjük, a földet és tartóedényt fertőtlenítés után a szemétbe dobjuk.

Egyéb növénygondozási tanácsok

Pajzstetvek ellen

Pajzstetvek ellen

Az alig észrevehető pajzstetvek hosszú időn keresztül súlyosan károsíthatják szobanövényeinket, ezért a pajzstetű...

Magvetés

Magvetés

A magvetés, szaporítás magról (ivaros szaporítás) többnyire egészen egyszerű feladat, de van azért néhány lényeges...

Levéltetvek ellen

Levéltetvek ellen

A levéltetvek elleni védekezés fontos feladat növényeink egészségének megőrzése érdekében. A levéltetű...