Bögrevirág gondozása, szaporítása


A bögrevirág vagy csupros harangvirág (Campanula medium) csodaszép harang alakú virágai magára vonzzák a tekinteteket. Tarthatjuk cserépben, erkélyen vagy a kertben és a gondozása is egyszerű.

A bögrevirág régóta kedvelt és népszerű kerti növény, ami a 19. század egyik legkedveltebb virága volt, de napjainkban is sok helyen találkozhatunk vele. Ez a kétnyári növény a harangvirág nemzetség (Campanula) tagja, ami több száz fajt számlál, amelyek közül talán az egyik legszebb a bögrevirág (csupros harangvirág).

A növénynemesítőknek köszönhetően napjainkban sok változata létezik, melyek közül talán a legnépszerűbbek a cup-and-saucer (csésze és csészealj) változatok. A bögrevirág levelei élénkzöldek és apró szőrök találhatók rajtuk. A kecses harang alakú virágok, melyek csak a második évben jelennek meg a magról szaporított növényeken, a kék, a fehér, a rózsaszín és az ibolya-lila számos árnyalatában pompázhatnak.

A virágok többnyire 2-3 cm-re nőnek, de egyes változatok virágainak hosszúsága akár a 8 cm-t is elérheti. Léteznek magasra növő és mini változatai is, a különböző változatok magassága 30-90 cm között változhat.

Bögrevirág gondozása

A bögrevirág (csupros harangvirág) gondozása viszonylag egyszerű, különösen a kétéves növény tartása nem nehéz. A második évben meleg, napos helyet, valamint sok vizet igényel. Tavasszal ültessük át, az ültetéshez használjunk általános virágföldet. Szegélyágyásokban vagy az udvaron, az erkélyen nagy cserépbe ültetve érzi magát a legjobban. Rendszeresen szedjük le az elnyílt virágokat és távolítsuk el az elhalt növényi részeket! Ez meghosszabbítja a virágzás időtartamát.

Bögrevirág vagy Csupros harangvirág (Campanula medium)
Bögrevirág vagy Csupros harangvirág (Campanula medium)

Öntözése, tápoldat használat

Rendszeresen és bőségesen öntözzük, virágzás idején pedig semmiképpen se hagyjuk kiszáradni. A szabadban vagy erkélyen tartott cserepes példányokat rendszeresen ellenőrizzük, mert nagy melegben igen gyorsan kiszáradnak. A második nyáron kéthetente adjunk az öntözővízhez tápoldatot.

Bögrevirág szaporítása

A legegyszerűbben magról szaporítható. A bögrevirág magjait tavasz végén-nyár elején vessük el, kevés homokkal kevert általános virágföldbe. Lehetőség szerint a tálcát fedjük le egy üveglappal vagy fóliával és tegyük 20-25 °C-os helyre. A sűrűn kelt magoncokat ritkítsuk, ha szükséges. Miután a kis növények kelően megerősödtek ültessük kisebb cserepekbe őket. Az ültetéshez használhatunk általános virágföldet.

A cserepeket tegyük ki a szabadba, félárnyékos helyre, hogy a növények minél jobban megerősödjenek. Rendszeresen öntözzük, ne hagyjuk kiszáradni a földet! Hideg helyen teleltessük a növényeket és tavasszal ültessük át a végleges helyükre (az elsőéves növényeket akár az udvaron vagy az erkélyen is átteleltethetjük).

Esetleg megpróbálhatjuk hajtásdugványról is szaporítani. A levágott hajtásokat gyökereztessük vízben, majd ültessük el azokat általános virágföldbe.

Ötlet, tanács

Nagyobb edényben sokadmagával ültetve jól mutat az udvaron, a kert zugaiban vagy az erkélyeken. A magasabb változatokat társíthatjuk alacsonyabb növésű harangvirágfajokkal, így talán még szebb eredményt érhetünk el. A magasabb változatoknak szeles helyen támasztékra lehet szüksége. A nagyobb példányok vágott virágként is rendkívül mutatósak, napokig díszíthetik otthonainkat.

Betegségek, kártevők

Levéltetvek: A friss hajtások csúcsán megjelenhetnek levéltetvek, de általában nem okoznak komoly gondot. Ne mossuk le őket vízpermettel, mert károsíthatjuk a virágokat! Szükség esetén inkább használjunk rovarirtó szert.

Levélfoltosság: A szabálytalan, 1 cm-es barna foltok gombás fertőzés következményei. Permetezzünk gombaölő szerrel.

Csigák: A megrágott szárak és levelek csigákra utalnak. Szedjük össze őket, a növényt vegyük körbe ragadós csapdával, végső esetben szórjunk ki mérgező granulátumot.

Egyéb növények

Kerti árvácska

Kerti árvácska

A kerti árvácska (Viola x wittrockiana) bájos, kedves virágaival, amelyek számtalan színben pompáznak, vonzza magára a...

Petúnia

Petúnia

A petúnia a legnépszerűbb és a legszebb virágok közé tartozik. Az élénk, trombita alakú virágok színei,formái elképesztő...

Krizantém

Krizantém

A krizantém (Chrysanthemum) népszerű növény, amely formás, szép virágaival vonja magára a tekinteteket, a gondozása...