Pajzstetvek elleni védekezés


Az alig észrevehető pajzstetvek hosszú időn keresztül súlyosan károsíthatják szobanövényeinket, ezért a pajzstetű elleni védekezés fontos feladat növényeink egészségének megőrzése érdekében.

A pajzstetvek (Coccoidea) apró, 3-5 mm nagyságú rovarok, amelyek a levelek fonákján, levélhónaljakban és zsenge hajtásokon élősködnek. A szájszervüket a növényi szövetekbe fúrva azok nedveit szívogatják. Ezzel amellett, hogy elcsúfítják növényeinket, le is gyöngítik azokat. Ha egyszer tömegesen megtelepedtek növényeinken, nehezen elpusztíthatók.

A legtöbb pajzstetűfaj ragacsos váladékot, úgynevezett mézharmatot választ ki, amely bevonja a növények leveleit és szárait. Ezen a bevonaton azután könnyen megtelepszenek a penészgombák (korompenész), ami tovább gyengíti a pajzstetvek sanyargatásától már egyébként is legyengült gazdanövényt.

Ezek a kártevők gyakran úgy néznek ki, mintha a növény részei lennének. Ezért gyakran csak ez a bevonat az egyetlen jel, ami a pajzstetvek jelenlétére utal. A növényeken található pajzstetvek többnyire lárvák vagy kifejlett nőstények. Általában mozdulatlanok, de képesek táplálék keresés céljából új növényekre vándorolni. A nőstényeket a háti mirigyeikből kiválasztott kemény viaszpajzs fedi és védi, amelynek színe szürkésfehér, vagy barnás.

A hímek törékeny, kétszárnyú, szájszerv nélküli lények, amelyek rövid életűek. A pajzstetű nőstényei nagyszámú petét raknak, saját testük, vagyis a testüket fedő pajzs vagy a külső viaszpajzs alá. A lerakott petékből a lárvák néhány hét elteltével kelnek ki. Ezután a lárvák megfelelő helyet keresnek maguknak a növényen, ahol megtelepedhetnek, szívogathatják a növényi nedvet, és kifejlődhet saját védelmi pajzsuk.

Pajzstetvek elleni védekezés
Pajzstetvek

Pajzstetvek elleni védekezés

Minden kártevő ellen a legjobb védekezés a megelőzés, de ez különösen igaz a pajzstetű elleni védekezésre. Jó álcájuknak köszönhetően nehezen észrevehetőek. Úgy tűnhet, mintha a növényhez tartoznának, így könnyen észrevétlenül elszaporodhatnak. Ráadásul kemény pajzsuk a legtöbb élőlénnyel és rovarölő szerrel szemben védelmet nyújt.

Amennyiben tömegesen megtelepedtek növényeinken, meglehetősen nehezen szabadulhatunk meg tőlük. Ezért igyekezzünk inkább elkerülni vagy lehetőleg a fertőzés korai szakaszában felfedni a problémát.

Az újonnan vásárolt növényeinket már a vásárláskor alaposan vizsgáljuk meg, majd 2 hétig tartsuk karanténban. Csak ezt követően újabb alapos átvizsgálás után tegyük a többi növény közelébe. A leginkább veszélyeztetett növények: fikuszok (szobafikusz), páfrányok, pálmák (datolyapálma), kaktuszok, pozsgás növények, borostyán, kukoricalevél, dracéna, kroton.

A növényeket ne tegyük túl közel egymáshoz, olyan távolságban legyenek, hogy leveleik éppen csak összeérjenek. Növényeinket rendszeresen és alaposan vizsgáljuk át, akár nagyítót is használva, hogy még idejében felfedezzük az esetleges kártevőket.

Pajzstetű fertőzés esetén

Amennyiben pajzstetűvel fertőzött növényt tálunk azt haladéktalanul különítsük el a többi növénytől és alaposan vizsgáljuk át és mérjük fel, hogy mekkora a fertőzés mértéke. Ezt követően azonnali kezelésre van szükség, különben még jobban elszaporodnak. Ha a fertőzés korai szakaszában sikerült felfednünk a kártevőket, akkor kevés pajzstetű esetén, kézzel is eltávolíthatjuk azokat. Csipesszel vagy egy kés hegyével szedjük le a kártevőket, vigyázva, hogy ne sértsük meg a növény részeit.

Erős levelű növényekről szappanos vízbe vagy hígított rovarölő szerbe mártott vattával vagy ecsettel is lemoshatjuk a kártevőket, majd nedves, puha ronggyal töröljük át a leveleket. Hatékony módszer, ha denaturált szeszbe mártott vattadarabbal letöröljük a növényt. Ilyenkor a rovarok viaszos pikkelye feloldódik, és nagy valószínűséggel a peték is elpusztulnak.

Súlyos pajzstetűfertőzés esetén

Súlyos fertőzés esetén használjunk kereskedelmi forgalomban kapható rovarirtó szert. Lehetőleg felszívódó szert használjunk, mert azok hatásosabbak a pajzstetvek ellen, mint a kontakt szerek, mivel a lárvák és a kifejlett pajzstetű kolóniák ellen is hatásosak. Ezek a szerek úgy irtják ki a pajzstetveket, hogy megmérgezik a növény nedveit. Így mind a bábok, mind a kifejlett egyedek elpusztulnak.

A rovarirtó szer kiválasztásakor körültekintően járjunk el, mivel egyes növények érzékenyek a kártevők elleni szerekre, mint például a páfrányok, amiknek ráadásul a finom, erősen tagolt levelei között nehéz észrevenni a pajzstetveket, amíg azok nagyon el nem szaporodnak.

Válasszuk az igényeinknek leginkább megfelelő szert. Mindig olvassuk el a használati utasítást, s lehetőleg ne használjuk túl gyakran ugyanazt a készítményt. Amennyiben kétségeink vannak a szer használatával kapcsolatban, akkor először tegyünk egy próbát és csak a növény egy kis részén próbáljuk ki.

Egy hét elteltével, ha a rovarirtó szer nem tett kárt a növényben, akkor alkalmazhatjuk az egész növényen. A kezelést lehetőleg a szabadban vagy jól szellőző helyen végezzük, és szükség esetén ismételjük meg, hogy egyetlen kártevő se maradhasson életben.

Sok kártevő esetén, a növényeken a korompenész is megtelepszik, ezért a rovarirtó szer alkalmazása előtt használjunk gombaölő szert, hogy megszüntessük a penészt, és a pajzstetvek is láthatóbbá váljanak. Nagyon súlyos fertőzés esetén sajnos a növények csonkolására, végső esetben a megsemmisítésére is szükség lehet.

Egyéb növénygondozási tanácsok

Magvetés

Magvetés

A magvetés, szaporítás magról (ivaros szaporítás) többnyire egészen egyszerű feladat, de van azért néhány lényeges...

Levéltetvek ellen

Levéltetvek ellen

A levéltetvek elleni védekezés fontos feladat növényeink egészségének megőrzése érdekében. A levéltetű a...

Lisztharmat ellen

Lisztharmat ellen

A lisztharmat egy gomba által okozott, gyorsan terjedő növénybetegség. Amit, ha nem vesszük komolyan, elhanyagoljuk...