Körömvirág gondozása, szaporítása


A körömvirág (Calendula) az egyik legismertebb fűszer-, és gyógynövény, ami kerti szegélynövényként, cserépben és erkélyládákban is remekül mutat és a gondozása is egyszerű.

A körömvirág (Calendula) nemzetség számos fajt és változatot számlál. A növény Délnyugat-Ázsia és Európa mediterrán részeiről származik. A természetben vadon is előforduló változata a mezei körömvirág vagy vadkörömvirág (Calendula arvensis). A körömvirág nemzetség leggyakrabban termesztett és használt tagja a cserepes–, kerti–, vagy orvosi körömvirág (Calendula officinalis).

A körömvirág bokros növekedésű egynyári növény. Megfelelő gondoskodás mellett gyönyörű narancssárga virágaiban júniustól egészen a fagyokig gyönyörködhetünk, de akár gyógyhatását kihasználva, gyógynövényként is hasznosíthatjuk. Vágott virágként napokig díszítheti és illatosíthatja otthonainkat.

Levelei élénk zöldek, százszorszépre emlékeztető virágai átmérője legfeljebb 10 cm. Magassága az egyes változatoktól függően többnyire 25-60 cm. Virágainak színe a halvány narancssárgától a vöröses narancsig terjedhet. A szimpla virágúak közepe sárga vagy barna, a telt-virágú változatoké megegyezik a szirmok színével.

A körömvirág hatóanyagai hámosító, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. A népi gyógyászatban régóta használják, a növény részeiből egyebek mellett tea és kenőcs is készíthető, de ételek színezésére, ízesítésére és különböző kozmetika szerek alapanyagaként is felhasználják.

Körömvirág
Körömvirág

Körömvirág gondozása

A körömvirág gondozása egyszerű, de ha azt szeretnénk, hogy minél tovább virágozzon, akkor rendszeres törődést igényel. Az elhalt növényi részeket és az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk el, ezzel virágzásra serkenthetjük a növényeket és a felmagzást is elkerülhetjük így, ha azt nem szeretnénk.

A körömvirág kedveli a sok napfényt, aminek hatására a virágai szebben nyílnak. A kertben ültessük napos helyre, az edényben tartott növényeknek pedig válasszunk egy délre néző ablakpárkányt vagy erkélyt, de lehetőleg egy minél világosabb helyet.

A körömvirág kedveli a laza, homokos talajokat, az erkélyládába, cserépbe való ültetéshez használjunk általános virágföldet. Átlagos körülmények között a fagyveszély elmúltával jól érzi magát a szabadban, de igazán 15 °C feletti hőmérsékletet kedveli.

Öntözése, tápoldat használat

A növények az első bimbók megjelenése után rendszeres öntözést igényelnek. Vigyázzunk, hogy két locsolás között a föld ne száradjon ki, különösen a meleg napos helyen cserépben tartott virágok esetén, mert ezek földje nagyon hamar kiszáradhat. Virágzási időben kéthetente adjunk az öntözővízhez tápoldatot vagy használhatunk levéltrágyát is.

Körömvirág szaporítása

A körömvirágot magról könnyedén szaporíthatjuk, a vetéshez a magokat akár az anyanövényről is gyűjthetjük. A legjobb, ha egyből a végső helyére vetjük, mivel az átültetést csak nagyon fiatal korban viseli el. A kertben, február végétől-március elejétől (időjárástól függően) vethetjük el a magokat a végleges helyükre, így májusban-júniusban már gyönyörködhetünk virágaikban.

Erkélyládába, cserépbe is vethetjük. Használjunk általános virágföldet, a magokat 1 cm vastagon takarjuk be a földel. A talajt tartsuk éppen csak nedvesen és csak a bimbók megjelenése után kezdjük rendszeresen öntözni és tápoldatozni.

Betegségek, kártevők

Nyáron gondot okozhatnak a levéltetvek. Enyhébb fertőzés esetén, erős, szappanos vízsugárral lemoshatjuk a növényeket, súlyosabb esetben használjuk megfelelő rovarirtó szert.

A fehér, porszerű lerakódás a lisztharmat jele, amit a nedves, hűvös körülmények válthatnak ki. A penészes növényt rendszeres időközönként permetezzük gombaölő szerrel, és tegyük melegebb helyre.

Egyéb növények

Kerti árvácska

Kerti árvácska

A kerti árvácska (Viola x wittrockiana) bájos, kedves virágaival, amelyek számtalan színben pompáznak, vonzza magára a...

Petúnia

Petúnia

A petúnia a legnépszerűbb és a legszebb virágok közé tartozik. Az élénk, trombita alakú virágok színei,formái elképesztő...

Krizantém

Krizantém

A krizantém (Chrysanthemum) népszerű növény, amely formás, szép virágaival vonja magára a tekinteteket, a gondozása...