Gyöngyös szemölcsliliom gondozása, szaporítása


A gyöngyös szemölcsliliom (Haworthia margaritifera) népszerű pozsgás növény, fehér pettyes levelei igazán mutatósak, ráadásul a gondozása is egyszerű.

A gyöngyös szemölcsliliom a Haworthia nemzetség egyik legnagyobb és talán az egyik legszebb képviselője. Ez az érdekes megjelenésű növény, eredeti élőhelyén Dél-Afrikában a sziklákon és a sziklák közötti repedésekben él. A növény levelei enyhén visszafelé hajolnak, félhold alakot formáznak. Vastag pozsgás levelei sötétzöld színűek, hegyes csúcsban végződnek, amiknek köszönhetően hosszabb szárazabb időszakokat is képesek elviselni.

Mutatós leveleit apró fehér gyöngyökre hasonlító kiemelkedő pöttyök díszítik. Tudományos elnevezésében szereplő “margaritifera” szó is erre utal, melynek jelentése gyöngyöt hozó. A kifejlett növények levélrózsájának átmérője kb. 15 cm, de a magassága ritkán haladja meg a 10 cm-t.

Nyáron a szemölcsliliom virágokat is hozhat, amik nem túl látványosak. A kis, fehér, harang alakú virágok, hosszú virágszárakon fejlődnek, amik ha túl hosszúra nyúlnak elcsúnyíthatják a növényeket, ezért érdemes lehet visszavágni azokat. Hazánkban a Haworthia nemzetség tagjait szemölcsliliomnak és sávosfű-nek is nevezik, előfordulhat, hogy a gyöngyös szemölcsliliomot korábbi nevén, Haworthia pumila néven találjuk meg.

Kiváló alkalmazkodóképességének köszönhetően szinte bárhol tarthatjuk, nyáron akár a szabadba is kitehetjük és olyan helyen is megél ahol kevés fény és általában hűvös van.

Gyöngyös szemölcsliliom gondozása

A gyöngyös szemölcsliliom gondozása egyszerű. Nem igényel különösebb szakértelmet, törődést, és a legtöbb környezeti hatást jól bírja. Kedveli a meleg, száraz környezetet és a sok fényt, de szobanövényként meglehetősen igénytelen. Világos, napfényben gazdag helyen és árnyékban is jól érzi magát, csaknem bárhová tehetjük. Kevés fény mellett is megőrzi jellegzetes formáját, nem lesz sápadt, és nem nyurgul fel, csak a növekedése lassul le valamelyest.

Nyáron az átlagos szobahőmérséklet megfelelő számára, az optimális hőmérséklet 18-22 °C között van. Télen a nyugalmi időszakban tartsuk 10-13 °C-on. Csak akkor ültessük át, ha kinőtte a cserepét. Az ültetéshez használjunk jó vízelvezető-képességű kaktusz virágföldet, de általános virágföld és durva homok keverékébe is ültethetjük.

Gyöngyös szemölcsliliom
Gyöngyös szemölcsliliom

Öntözése, tápoldat használat

Tavasztól őszig a növekedési időszakban mérsékelten öntözzük. Két öntözés között hagyjuk a föld tetejét kissé kiszáradni. Akár a hosszabb ideig tartó szárazabb időszakot is elviseli, de a túlöntözést kerüljük, mert erre érzékeny, könnyen kirohadhatnak a gyökerei. Télen csak ritkán és kevés vízzel öntözzük. A növekedési időszakban havonta adjunk az öntözővízhez folyékony tápoldatot, télen viszont ne táp-oldatozzuk.

Gyöngyös szemölcsliliom szaporítása

A gyöngyös szemölcsliliom szaporítása történhet magvetéssel, de sarjnövényekkel a legegyszerűbb. A kifejlett növények bőven hoznak kis sarjakat, amik a növények alapjánál fejlődnek, melyekkel egyszerűen szaporítható. Válasszunk jó kiállású, egészséges sarjakat, amiket leválasztunk az anyanövényről, majd ezt követően ültessük kis cserepekbe azokat. Az ültetéshez használjunk nedves kaktusz virágföldet vagy általános virágföld és durva homok keverékét. A kis növényeket óvjuk az erős napfénytől és rendszeresen óvatosan öntözzük. Miután meggyökereztek és növekedésnek indultak gondozzuk a felnőtt növényekhez hasonló módon.

Betegségek, kártevők

Túlöntözés esetén a növény gyökerei rothadásnak indulhatnak. Két öntözés között hagyjuk kissé kiszáradni a föld felszínét és öntözzük óvatosabban a növényt!

A túlságosan elhanyagolt növényekre veszélyt jelenthetnek a pajzstetvek. A fényes, barna pajzsú rovarok a levelek nedvét szívogatják. Megfelelő rovarölő szerbe mártott vattapamaccsal finoman mossuk le őket.

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy növényünk látható ok nélkül megáll a fejlődésben, sorvad, azt okozhatják gyökérpajzstetvek. A növény földjét áztassuk át hígított rovarirtó szerrel, majd egy hét elteltével ültessük át friss földbe és új cserépbe a növényt.

Egyéb növények

Jukka (Pálmaliliom)

Jukka (Pálmaliliom)

A jukka (Yucca) vagy pálmaliliom (esetleg jukkapálma) népszerű szobanövény, ami önmagában is szép látványt nyújt, más...

Kukackaktusz

Kukackaktusz

A kukackaktusz népszerű kaktuszféle, amit narancsos virágai és kukacszerű hajtásai tesznek érdekessé, ráadásul könnyen...

Gömbkaktusz

Gömbkaktusz

A gömbkaktusz kis termetű, gömb formájú növény, ami változatos, gyönyörű virágaival kápráztat el minket, ráadásul...