Gömbkaktusz gondozása, szaporítása


A gömbkaktusz alacsony termetű, gömb formájú növény, ami változatos, gyönyörű virágaival kápráztat el minket, ráadásul a gondozása is egyszerű.

A gömbkaktuszok (Gymnocalycium) nemzetsége több mint 50 fajt számlál. A legkönnyebben tartható és sikeresen virágoztatható növények közé tartoznak. Ezért, tökéletes azok számára is, akik nem rendelkeznek elég idővel, vagy tapasztalattal más növények gondozásához. A gömbkaktuszok Dél-Amerikából származnak, ahol első fajukat az 1800-as évek elején jegyezték le, még Echinocactus gibbosus néven.

A Gymnocalycium nemzettség a tudományos nevét a görög gymnos azaz csupasz és calyx azaz kehely szavak összevonásából alkották. Ez a csupaszcsövű elnevezés arra utal, hogy azokon a csöves képződményeken, amelyekből a virágok hajtanak, se tüskék, se tövisek vagy szőrök nincsenek. A gömbkaktuszok kis termetű, gömb alakú növények. Színük meglehetősen változatos, élénkzöld, kékes, szürkés, barnás vagy pirosas árnyalatban is pompázhatnak. Feltűnő, egyenes vagy enyhén spirális bordázatukon szabályosan elhelyezkedő apró kiemelkedések, gumók, úgynevezett szemölcsök találhatók.

Egyes fajaik magányos példányok, mások sarjakat növesztenek az oldalukon vagy az alapjuknál, ami végül egy egész kis kaktuszkolóniává fejlődik, és a növény így talán még szebb lesz, amikor a virágok is megjelennek rajtuk. Legtöbb fajuk 3-4 éves koruk után rendszeresen virágzik. Virágaik, amik rendkívül változatosak és színesek, a kaktusz tetején vagy ahhoz közel hajtanak. A virágok színe lehet sárga, fehér, lilás, rózsaszín vagy a vörös bármely árnyalata. A virágzási idény általában áprilistól szeptemberig tart, ilyenkor a kaktuszok intenzíven fejlődnek és virágokat is hoznak.

Gömbkaktusz gondozása

A gömbkaktuszok könnyen tartható növények, gondozásuk nem igényel különösebb szakértelmet és nagy idő ráfordítást, de a kártevőik megjelenésére figyelni kell. Kaktuszainkat tartsuk világos kissé árnyékos helyen. Ne tegyük tűző napra, mert megperzselődhetnek, és barna foltok jelenhetnek meg rajtuk.

Amennyiben szükséges tavasszal ültessük át, még mielőtt bimbó jelenne meg a növényeken. Az ültetéshez használjuk kaktusz virágföld keveréket. Nyáron jól fejlődik szobahőmérsékleten, télen viszont olyan helyre tegyük, ahol nincs hidegebb 7-10 °C foknál és tartsuk a növényt világos, de közvetlen napfénytől elzárt helyen.

Gömbkaktusz (Gymnocalycium)
Gömbkaktusz (Gymnocalycium)

Öntözése, tápoldat használat

Nyáron mérsékelten locsoljuk, amit legjobb, ha kora reggeli órákban teszünk és két öntözés között hagyjuk a földet kissé kiszáradni. Az aktív növekedés és virágzás idején havonta egyszer adjunk az öntözővízhez folyékony tápoldatot. Októbertől folyamatosan csökkentsük a víz mennyiségét és télen nagyon ritkán és kevés vízzel locsoljuk. A tél végén amennyiben a kaktuszunk a növekedés jeleit mutatja, óvatosan kezdjük el növelni az öntözővíz mennyiségét.

Gömbkaktusz szaporítása

A gömbkaktuszok könnyen szaporíthatók magról. Egyes fajok sarjakat nevelnek, amikből szintén új kaktuszt nevelhetünk. Válasszunk ki egészséges, jó kiállású sarjakat és egy éles késsel óvatosan vágjunk le azokat. Ezután ültessük kaktuszföldbe, alig pár milliméter mélyre, és szórjunk köréjük egy vékony réteg durva szemcséjű homokot, hogy megtámassza a növénykéket. A földet tartsuk éppen csak nedvesen, és tegyük árnyékos helyre, kb. 21 °C-ra. Miután megjelennek a gyökerek, és a kis kaktuszok növekedésnek indultak, ültessük át megfelelő méretű cserépbe és gondozzuk a felnőtt növényekhez hasonlóan.

Ötlet, tanács

Tavasszal vagy nyáron az intenzív növekedés idején szerezzük be a növényeket. Kártevőktől, foltoktól mentes, a cserepében szilárdan ülő, egészséges növényeket válasszunk. Kevés gondoskodás mellet is sokáig örömünket lelhetjük bennük.

Betegségek, kártevők

Az elhanyagolt növényekre veszélyt jelenthetnek a pajzstetvek. Szürkésfehér, gyapjas foltok megjelenése a viaszos pajzstetű jelenlétét jelezheti. A növényeket meleg, szappanos vízbe mártott vagy hígított rovarirtó szeres vattával töröljük le!

Ha a kaktusz láthatóan sorvad azt okozhatják gyökérpajzstetvek. Vegyük ki a növényt a cserépből, és mossuk le a gyökereiről a szürkés, penészes foltokat, majd friss földbe ültessük vissza! Amennyiben szükséges alkalmazzunk rovarirtó szereket!

Egyéb növények

Jukka (Pálmaliliom)

Jukka (Pálmaliliom)

A jukka (Yucca) vagy pálmaliliom (esetleg jukkapálma) népszerű szobanövény, ami önmagában is szép látványt nyújt, más...

Kukackaktusz

Kukackaktusz

A kukackaktusz népszerű kaktuszféle, amit narancsos virágai és kukacszerű hajtásai tesznek érdekessé, ráadásul könnyen...

Gyöngyös szemölcsliliom

Gyöngyös szemölcsliliom

A gyöngyös szemölcsliliom (Haworthia margaritifera) népszerű pozsgás növény, fehér pettyes levelei igazán mutatósak...