Cserjés margaréta

A cserjés margaréta igazán mutatós, sokoldalú növény és a gondozása is viszonylag egyszerű. Nevelhetjük a virágoskertünkben, vagy erkélyládában, ültethetjük a teraszra egy szép kaspóba, de apró hófehér vagy színes virágaival akár szobanövényként is mutatós.

A Kanári-szigetekről és Madeiráról származó cserjés margaréta vagy margitvirág már hosszú ideje kedvelt dísznövény. Léteznek szimpla és telt-virágú változatai. Többnyire egynyári növénynek tartják, de valójában egy könnyen átteleltethető évelő növény. A cserjés margaréta (Argyranthemum frutescens) többnyire fehér színben kapható, de létezik sárga, rózsaszín vagy vörös változata is. Viszonylag gyors növekedésű növény. Cserépben tartva magassága elérheti 30-45 cm magasságot, üvegházban akár 90 cm-re is nőhet. A cserjés margaréta bokros, dús növekedésű évelő virág, amit akár faformára is alakíthatunk.

Cserjés margaréta gondozása

A cserjés margaréta gondozása nem igényel komoly erőfeszítést, de rendszeres gondoskodás mellett hosszú ideig díszíti otthonunk vagy a fagyokig kertet. A cserjés margaréta szereti a napos helyeket, ezért, ha lakásban szeretnénk tartani, akkor a kis növényeket tegyük napos helyre, ahol legalább naponta 3-4 órán át éri a napfény. Szabadban tartsuk őket nagy cserépben, vagy ültessük a kert napos részébe. Az elnyílt virágokat és az elhalt növényi részeket rendszeresen szedjük le, ezzel kitolható a virágzás hossza.

Cserjés margaréta
Cserjés margaréta fehér virágokkal

A szabadban tartott példányokat ősszel rakjuk hideg, de fagymentes helyre, ahol a hőmérséklet 10 °C fölött van. A teleltetés alatt keveset öntözzük és két öntözés között hagyjuk kissé kiszáradni a földet. Ősszel mielőtt bevisszük a teleltető helyre a hajtásokat érdemes a felére visszavágni, így a növény kipiheni magát télen. Hasonlóan járjuk el a szobában tartott példányokkal is.

Tavasszal ültessük át, de ne ültessük őket túl gazdag talajba, mert akkor csak bokrosodnak, de nem fognak bőven virágozni! Bármilyen bolti tőzeg vagy tőzegpótló megfelel neki, akárcsak a sima vagy az agyagos virágföld. Az ültetés után tegyük a növényeket napos helyre. Nyáron kaphatnak egy kis tápoldatot, de ne vigyük túlzásba.

Cserjés margaréta szaporítása

A cserjés margarétát dugványozással szaporíthatjuk a legegyszerűbben. Ha hajtásdugványról szeretnénk szaporítani, akkor ősszel vágjunk le kb. 5-8 cm-es darabokat egy nem virágzó oldalhajtásról, és ültessük őket nedves gyökereztető földbe.

Öntözése, tápoldat használat

Nyáron rendszeresen locsoljuk, akár naponta többször is, nagy meleg esetén. Télen azonban csak ritkábban. Két locsolás között hagyjuk a földjét kicsit kiszáradni. A növekedési idény alatt havonta egyszer normál folyékony tápoldatot adjunk a földhöz, télen azonban ne alkalmazzunk tápoldatot.

Ötlet, tanács

A kertészetekben kaphatók fa formájú cserjés margaréták, de magunk is kialakíthatunk ilyet. A hajtásdugványról szaporított fiatal növényekről tavasszal vágjuk le az összes oldalhajtást, csak a csúcshajtást hagyjuk meg! Amikor a virágunk elérte a kívánt magasságot, akkor csípjük ki a hajtáscsúcsot! A hajtás tetején körben új oldalhajtások képződnek, amelyeket fokozatosan virágokat hoznak majd.

Cserjés margaréta (rózsaszín)
Cserjés margaréta rózsaszín virágokkal

Betegségek, kártevők

Vöröses levelek: A levelek vöröses színe a hideg következménye. A hőmérséklet télen se süllyedjen 10 °C alá!

Levélsárgulás: A levelek sárgulását a túlöntözés okozza. Télen keveset locsoljuk, és két öntözés között hagyjuk kissé kiszáradni a földet!

Aknázó legyek: Szedjük le a beteg leveleket vagy permetezzünk felszívódó rovarirtó szerrel!