Ciklámen

A ciklámen (Cyclamen) az egyik legismertebb és legnépszerűbb, gyönyörű virágzó növényünk, gyakori ajándék is. A változatos színű virágok megjelenése és a levelek mintázata növényenként más és más.

A ciklámen a mediterrán éghajlatról származik, főleg Európa mediterrán részein, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában elterjedt. A ciklámen név görög eredetű: a kyclos szó kört, kör alakút jelent, ami utalhat a növény gumóira vagy a levelek alakjára is. Nemesítését a 18. század elején kezdték, és napjainkra számos hibridet hoztak létre.

Szép és illatos virágaikért gyakran tartják szobanövényként a Szobaciklámen (Cyclamen persicum) fajtákat. Az egyetlen Magyarországon őshonos faj, az Erdei ciklámen (Cyclamen purpurascens) főleg az Alpokalján található.

A ciklámen főleg a hűvösebb hónapokban szeptembertől márciusig bőven ontja virágait, a nyarat viszonylag nyugalomban tölti. A ciklámen érdekes és különleges mintázatú levelei egy központi részből nőnek ki, a virágok pedig vékony szárakon emelkednek a levelek fölé. A nagyobb példányok kb. 30-38 cm-ek, a legkisebbek csupán 17-20 cm-re nőnek meg. A virágok színe a vörös különböző árnyalataitól a vegyes színeken át egészen a fehérig terjedhet.

Ciklámen gondozása

A ciklámen gondozása viszonylag egyszerű, de folyamatos törődést igényel. Rendszeresen öntözzük és távolítsuk el az elnyílt virágokat és az elhalt leveleket. Ezzel serkentjük a növekedést, és hamarosan új levelek és virágok pótolják az elhaltakat. Gondos és rendszeres ápolás esetén több hónapon át folyamatosan hozza élénk színű virágait.

Hűvös, félárnyékos helyre tegyük, semmiképpen se a tűző napra. A téli napfény azonban nem árt meg neki. A virágzás és a növekedés ideje alatt tartsuk 10-15 °C között. A nyugalmi időszakban elviseli az átlagos nyári meleget.

Ciklámen
Ciklámen

Öntözése, tápoldat használat

A ciklámen (Cyclamen) szereti a nedvességet, de öntözésével vigyázzunk! A virágföld soha ne legyen száraz, de a víz se álljon alatta! Helyezzük kavicságyra és permetezzük is! Locsoláskor ügyeljünk, hogy ne kerüljön víz a duzzadt, tápanyagot raktározó gumóra és levélnyelekre, mert ez a bimbók nyálkásodásához és rothadáshoz vezethet! Legjobb, ha a cserepet 20 percre langyos vízbe állítjuk.

A növekedési idény alatt hetente egyszer hígított folyékony tápoldattal öntözzük. A ciklámen nem szereti a lúgos, meszes vizet, ezért olyan területeken ahol túl kemény a víz, ott próbáljuk esővízzel öntözni.

Ciklámen szaporítása

Tőosztással: A cikláment tőosztással szaporíthatjuk, de ezt csak a nyugalmi időszakban végezzük. A növény, gumóját vágjuk két részre, majd mártsuk gombaölő szerbe, és végül mindkét felet ültessük el az előzőleg már előkészített ültető közegbe.

Magról: A ciklámen megtermékenyült virágai lehajló szárain kialakuló gombnagyságú tokokban érleli a magokat, amik a nyár közepére beérnek. Magvetés előtt, a szaporításra szánt magokat érdemes átválogatni, mivel a nagyobb magokból nagyobb gumó fejlődik. A magok elég lassan kb. 6-8 hét alatt kelnek ki.

Ötlet, tanács

Elvirágzás után, amíg a levelek még zöldek, öntözzük és táp-oldatozzuk tovább a növényt, de lassan, fokozatosan csökkentsük a víz mennyiségét, majd végül a nyár végéig hagyjuk teljesen kiszáradni a virágföldet. Eközben a növény föld feletti részei elszáradnak, amikből a gumó összegyűjti a tápanyagot az újbóli virágzáshoz.

Augusztusban, nyári nyugalmi idény után borítsuk ki a cserép tartalmát és ültessük át a növény gumóját egy kicsivel nagyobb cserépbe, ügyelve arra, hogy a gumó felső harmada álljon ki a földből. Az ültetéshez tőzeges vagy tőzegpótlóval kevert virágföldet használjunk. Ezután tegyük világos, szűrt fényű helyre és öntözzük rendszeresen. December környékén ismét virágba borul.

Betegségek, kártevők

A kevés virág és az apró levelek hátterében tápanyaghiány állhat, de a túl sok tápanyag ugyancsak káros lehet.

A barnuló levelek és foltok oka az erős fény és a száraz levegő. Permetezzük, és tegyük szórt fényre növényünk!

A levéltetvek okozhatják a levelek torzulását. Ellenőrizzük a levelek és a szirmok alsó részét, és szükség esetén alkalmazzunk megfelelő rovarirtó szert!