Szürkepenész elleni védekezés


A szürkepenész vagy szürkerothadás, botritisz gyümölcsöket és virágokat megtámadó gyakori gombás fertőzés, ami helyes gondozással sok esetben megelőzhető.

A szürkepenész vagy szürkerothadás egy gomba (Botrytis cinerea) által okozott fertőzés, amit sokszor nehéz felismerni, mivel a szürkepenész gyakran másfajta levél- és gyökérrothadás kísérője. Azonban az elpusztult és rothadásnak indult növényi maradványok rendszerint elősegítik a gomba megjelenését, ezért amint bármilyen sérült növényi részt felfedezünk, azonnal távolítsuk el. A rothadó bimbók, virágok és virágszárak a szürkepenész megjelenéséről árulkodnak. Mint az összes gombafajta, a szürkepenész is a levegőben szétszórt mikroszkopikus méretű spórák útján terjed. A spórák a talajon vagy a sérült növényi részeken tapadhatnak meg.

A szürkepenész jelenlétére utaló tünetek eltérőek, de általában felismerhetőek a fertőzött növényi részen látható szürke, vattaszerű penészről, amelyet az érintett részek rothadása követ. A bimbók, virágok és virágszárak lerohadhatnak (például a fukszián), és a fertőzött virágszirmokon piszkosfehér, vörös vagy barna foltok éktelenkednek - a ciklámen virágszirmokra nagyon jellemző az ilyen jellegű elszíneződés.

A penész nagyon finom, felálló, szorosan összetapadó bolyhok tömegeként látható. Ha megpiszkálják, a jól beágyazódott penész spórák tömegeit löki ki magából. A szürkepenészes rothadás esetenként halványbarna színű rothadássá alakul, amely az ismerősebb vattaszerű gomba alatt rejtőzik. A gombának ez a típusa a tárolt terményeket támadja meg.

Szürkepenész elleni védekezés

A szürkepenész ellen a legjobb védekezés a megelőzés. A cserepüket kinőtt növények és palánták, a hűvös, nyirkos és párás környezet, valamint a termesztő lustasága, hogy eltávolítsa a hervadt illetve rothadó levelek, termések és virágok maradványait, mind hozzájárulnak és elősegítik a szürkepenész (vagy botritisz) néven ismert, mindenütt megjelenő gombás fertőzés terjedését.

A szürkepenész vagy szürkerothadás leggyakrabban olyankor okoz problémákat, amikor a környezeti hőmérséklet ingadozik. Tavasszal és ősszel a hőmérséklet csupán néhány óra leforgása alatt fordulhat nagyon melegről hűvösre. Ha e folyamatot túlzott öntözés vagy párásítás kíséri, növényünk mikrokörnyezete könnyen hideggé és nedvessé válhat.

Szürkepenész elleni védekezés
Szürkepenész

Zárt helyiségen tartott növények számára lényeges a jó szellőzés biztosítása. 10 perc friss levegő és kicsit visszafogottabb öntözés elegendő lehet a szürkepenész távol-tartásához. A szürkepenész támadásának elsődleges célpontjai a túlságosan zsúfoltan tartott, illetve a cserepüket kinőtt, túl sűrűn nőtt növények. Növényeinket csak annyira tegyük közel egymás mellé, hogy leveleik össze ne érjenek. Fontos, hogy a növények és a cserepek tiszták legyenek.

A többi növényünktől tartsuk távol azokat a növényeket, amelyek a nyugalmi állapotra készülve éppen visszahúzódnak. A Botrytis cinerea gomba spórái rendkívül mozgékonyak, ezért fertőzött növényeinket a lehető legkevesebbet bolygatva, gyorsan kell kezelnünk. A szürkepenész veszélyének különösen kitett növényeink esetében elővigyázatosságból megelőző növényvédő programot folytathatunk. Ehhez a kereskedelemben kapható készítmények közül a megfelelő gombaölő szert használjuk.

Gombaölő szerek használata

Miután felfedeztük a szürkepenész első jeleit, távolítsunk el minden elhalt növényi részt, majd a növényt permetezzük le a megfelelő gombaölő szerrel. Mindig győződjünk meg, hogy a szer aktív hatóanyaga alkalmazható-e növényünknél, mert néhány növény érzékeny bizonyos vegyületekre. Bizonyos vegyszereket az adott növénytől függően eltérő módon kell használni, ezért mielőtt alkalmaznánk, mindig olvassuk el a használati utasítást, és ne használjuk túl sokszor ugyanazt a készítményt. Enyhe napokon lehetőleg a szabadban, szélmentes helyen kezeljük a növényeket. Óvjuk őket a tűző naptól, amíg leveleik meg nem száradnak.

Szürkepenésszel fertőzött növények

A szürkepenész legtöbbször a védett helyen- üvegházban vagy télikertben nevelt növényeket támadja meg.

Az alábbi növények különösen veszélyeztetettek: Ciklámen (Cyclamen persicum), Krizantém (az összes Chrysanthemum faj), Muskátli (összes fajtája), A húsevő szaracénia (Sarracenia flava), Afrikai ibolya (Saint-paulia fajok), Gloxínia (Sinningia fajok), Nebáncsvirág (Impatiens), Fukszia (Fuchsia fajok és változataik), Lilacserje (Gynura aurantiaca ‘Purple Passion’).

Egyéb növénygondozási tanácsok

Pajzstetvek ellen

Pajzstetvek ellen

Az alig észrevehető pajzstetvek hosszú időn keresztül súlyosan károsíthatják szobanövényeinket, ezért a pajzstetű elleni...

Magvetés

Magvetés

A magvetés, szaporítás magról (ivaros szaporítás) többnyire egészen egyszerű feladat, de van azért néhány lényeges...

Levéltetvek ellen

Levéltetvek ellen

A levéltetvek elleni védekezés fontos feladat növényeink egészségének megőrzése érdekében. A levéltetű a...