Gyapjastetvek elleni védekezés


A gyapjastetvek elleni védekezés fontos feladat növényeink egészsége érdekében. A gyakran szinte észrevehetetlen gyapjastetű hosszú időn keresztül súlyosan károsíthatja szobanövényeinket.

A gyapjastetvek a pajzstetvek családjába tartoznak. A kifejlett gyapjastetű apró kis rovar, puha, rózsaszínes-szürkés testük csupán 4 mm hosszú, fehér viaszos por és fehér rojtos szálak borítják. A gyapjastetvek a kerti növényekben is károkat okozhatnak, de leginkább a szobanövényeket károsítják az őszi-tél eleji időszakban. A gyapjastetvek a szabadban nem telelnek át, életben maradásuk kizárólag a téli hidegtől védett növényeken biztosított, szobanövényeink tehát kiváló célpontnak számítanak.

A szobanövények és üvegházi növények nedveit szívogató ezen elterjedt kártevők petéi ártalmatlannak tűnő viaszos, vattaszerű réteg alatt bújnak meg és kelnek ki. A peték, a kifejlett példányok és a lárvák közös kolóniában élnek, amely gyakran teljesen eltűnik a viaszos védőréteg alatt. A gyapjastetű fiatal és a kifejlett egyedei egyaránt a növények nedveit szívogatják, szívószerveiket a növényi szövetbe mélyesztve.

A gazdanövény fokozatosan legyengül, hiszen nemcsak maguk a rovarok károsítják, de a gyapjastetvek ürülékén képződő korompenész is. A gyapjastetveket különösen a szürke színű növényeken, vagy a halvány színű, pihés dudorokkal borított kaktuszokon nehéz észrevenni. Hosszú időn keresztül jelentősen gyengíthetik a növény keringési rendszerét, ami a növény állapotának általános romlásához, (gyenge növekedés, sárguló, hulló levelek) sőt akár a növény pusztulásához is vezethet, ha nem védekezünk ellenük.

A gyapjastetvek kolóniái a növény szinte bármelyik részén, a bimbókon, a virágokon, gyümölcsökön, és a szárakon egyaránt megtelepedhetnek. A gyökértetvek a növény gyökereit veszik célba. A kártevők legszívesebben a növényi szervek találkozásánál vagy a levélnyeleken telepszenek meg.

Gyapjastetvek elleni védekezés
Gyapjastetvek

Gyapjastetvek elleni védekezés

A gyapjastetvek ellen a legjobb védekezés a megelőzés, ezért igyekezzünk elkerülni a problémát. Ügyeljünk rá, hogy növényeink olyan távolságban álljanak, hogy leveleik éppen csak összeérjenek. A gyökértetvek száraz ültető közegben érzik jól magukat, tehát törekedjünk rá, hogy cserepes növényeink talaját folyamatosan nyirkosan tartsuk.

Átültetéskor a szemmel látható kártevőket szappanos vízzel mossuk le és ültessük át növényeinket friss, csíramentes ültető közegbe. Újonnan vásárolt növényeinket már a vásárláskor alaposan vizsgáljuk meg, majd 2 hétig tartsuk karanténban, s csak ezt követően újabb alapos átvizsgálás után tegyük a többi növény közelébe.

Gyapjastetű fertőzés esetén

A szemmel látható kártevők ellen gyakran az a leghatásosabb megoldás, ha denaturált szeszbe vagy kontakt rovarölő szer oldatába mártott festőecsetet vagy vattát használunk. A kisebb kártevő-kolóniákat szappanos vízzel is hatékonyan lemoshatjuk. Egyes, a gyapjastetvek ellen hatékony vegyszerek csak füstölő formájában kaphatók. Ezek is jól hasznosíthatók a kártevők elleni védekezésre védett helyen vagy üvegházban.

A kezelést gyakran a szabadban a legjobb elvégezni, enyhe, szélmentes napon. Ne tegyük ki a növényeinket közvetlen napfénynek, amíg leveleik meg nem száradtak! A kártevők által megtámadott növényi részeket vágjuk le és égessük el! Erősebb növényekről locsolótömlővel is lemoshatjuk, kisebb termetű növényekről pedig ecsettel távolíthatjuk el a kártevőket. Kaktuszokhoz használjunk kemény szálú ecsetet, amelynek sörtéi mélyebben benyúlnak a tövisek közé!

Ha rovarirtó szereket alkalmazunk, ne feledjük, hogy egyes növények érzékenyek bizonyos hatóanyagokra (a páfrányok általában a legtöbb rovarölő szerre érzékenyek), valamint, hogy a kártevők rezisztenssé válhatnak, ha valamely terméket túl gyakran használjuk! Válasszuk az igényeinknek leginkább megfelelő terméket, mindig olvassuk el a használati utasítást, s lehetőleg ne használjuk túl gyakran ugyanazt a készítményt!

Egyéb növénygondozási tanácsok

Pajzstetvek ellen

Pajzstetvek ellen

Az alig észrevehető pajzstetvek hosszú időn keresztül súlyosan károsíthatják szobanövényeinket, ezért a pajzstetű...

Magvetés

Magvetés

A magvetés, szaporítás magról (ivaros szaporítás) többnyire egészen egyszerű feladat, de van azért néhány lényeges...

Levéltetvek ellen

Levéltetvek ellen

A levéltetvek elleni védekezés fontos feladat növényeink egészségének megőrzése érdekében. A levéltetű a...