Szürkepenész elleni védekezés

A szürkepenész vagy szürkerothadás (botritisz) gyümölcsöket és virágokat megtámadó gyakori gombás fertőzés, ami helyes gondozással megelőzhető.

A szürkepenész vagy szürkerothadás egy gomba által okozott fertőzés (Botrytis cinerea), amit sokszor nehéz felismerni, mivel a szürkepenész gyakran másfajta levél- és gyökérrothadás kísérője. Azonban az elpusztult és rothadásnak indult növényi maradványok rendszerint elősegítik a gomba megjelenését, ezért amint bármilyen sérült növényi részt felfedezünk, azonnal távolítsuk el. A rothadó bimbók, virágok és virágszárak a szürkepenész megjelenéséről árulkodnak. Mint az összes gombafajta, a szürkepenész is a levegőben szétszórt mikroszkopikus méretű spórák útján terjed. A spórák a talajon vagy a sérült növényi részeken tapadhatnak meg.

A szürkepenész jelenlétére utaló tünetek eltérőek, de általában felismerhetőek a fertőzött növényi részen látható szürke, vattaszerű penészről, amelyet az érintett részek rothadása követ. A bimbók, virágok és virágszárak lerohadhatnak (például a fukszián), és a fertőzött virágszirmokon piszkosfehér, vörös vagy barna foltok éktelenkednek – a ciklámen virágszirmokra nagyon jellemző az ilyen jellegű elszíneződés.

A penész nagyon finom, felálló, szorosan összetapadó bolyhok tömegeként látható. Ha megpiszkálják, a jól beágyazódott penész spórák tömegeit löki ki magából. A szürkepenészes rothadás esetenként halványbarna színű rothadássá alakul, amely az ismerősebb vattaszerű gomba alatt rejtőzik. A gombának ez a típusa a tárolt terményeket támadja meg.

Szürkepenész elleni védekezés

A szürkepenész ellen a legjobb védekezés a megelőzés. A cserepüket kinőtt növények és palánták, a hűvös, nyirkos és párás környezet, valamint a termesztő lustasága, hogy eltávolítsa a hervadt illetve rothadó levelek, termések és virágok maradványait, mind hozzájárulnak és elősegítik a szürkepenész (vagy botritisz) néven ismert, mindenütt megjelenő gombás fertőzés terjedését.

A szürkepenész vagy szürkerothadás leggyakrabban olyankor okoz problémákat, amikor a környezeti hőmérséklet ingadozik. Tavasszal és ősszel a hőmérséklet csupán néhány óra leforgása alatt fordulhat nagyon melegről hűvösre. Ha e folyamatot túlzott öntözés vagy párásítás kíséri, növényünk mikrokörnyezete könnyen hideggé és nedvessé válhat.

Szürkepenész elleni védekezés

Zárt helyiségen tartott növények számára lényeges a jó szellőzés biztosítása. 10 perc friss levegő és kicsit visszafogottabb öntözés elegendő lehet a szürkepenész távol-tartásához. A szürkepenész támadásának elsődleges célpontjai a túlságosan zsúfoltan tartott, illetve a cserepüket kinőtt, túl sűrűn nőtt növények. Növényeinket csak annyira tegyük közel egymás mellé, hogy leveleik össze ne érjenek. Fontos, hogy a növények és a cserepek tiszták legyenek.

A többi növényünktől tartsuk távol azokat a növényeket, amelyek a nyugalmi állapotra készülve éppen visszahúzódnak. A Botrytis cinerea gomba spórái rendkívül mozgékonyak, ezért fertőzött növényeinket a lehető legkevesebbet bolygatva, gyorsan kell kezelnünk. A szürkepenész veszélyének különösen kitett növényeink esetében elővigyázatosságból megelőző növényvédő programot folytathatunk. Ehhez a kereskedelemben kapható készítmények közül a megfelelő gombaölő szert használjuk.

Gombaölő szerek használata

Miután felfedeztük a szürkepenész első jeleit, távolítsunk el minden elhalt növényi részt, majd a növényt permetezzük le a megfelelő gombaölő szerrel. Mindig győződjünk meg, hogy a szer aktív hatóanyaga alkalmazható-e növényünknél, mert néhány növény érzékeny bizonyos vegyületekre. Bizonyos vegyszereket az adott növénytől függően eltérő módon kell használni, ezért mielőtt alkalmaznánk, mindig olvassuk el a használati utasítást, és ne használjuk túl sokszor ugyanazt a készítményt. Enyhe napokon lehetőleg a szabadban, szélmentes helyen kezeljük a növényeket. Óvjuk őket a tűző naptól, amíg leveleik meg nem száradnak.

Szürkepenésszel fertőzött növények

A szürkepenész legtöbbször a védett helyen- üvegházban vagy télikertben nevelt növényeket támadja meg.

Az alábbi növények különösen veszélyeztetettek: Ciklámen (Cyclamen persicum), Krizantém (az összes Chrysanthemum faj), Muskátli (összes fajtája), A húsevő szaracénia (Sarracenia flava), Afrikai ibolya (Saint-paulia fajok), Gloxínia (Sinningia fajok), Nebáncsvirág (Impatiens), Fukszia (Fuchsia fajok és változataik), Lilacserje (Gynura aurantiaca “Purple Passion”).