Sokvirágú jázmin gondozása, szaporítása


A sokvirágú jázmin (Jasminum polyanthum) bájos, hófehér, csillag alakú virágokat hozó kúszónövény, az alakja rendkívül jól alakítható és a gondozása is egyszerű.

A sokvirágú jázmin vagy kínai jázmin (Jasminum polyanthum) Ázsiából, azon belül is Nyugat-és Dél-Kína területeiről származik. Rendkívül erős és gyors növekedésű kúszónövény, ami hazánkban népszerű szobanövénynek számít. A hosszú, vékony gyorsan növő szárain, amik egy év alatt akár 2 métert is nőhetnek, sötétzöld leveleket növeszt, amelyek rendszerint 7 csúcsos levélkéből állnak.

Hófehér, bódító illatú virágai a száron csoportosan helyezkednek el, amik rózsaszín bimbókból fejlődnek ki. Megfelelő körülmények és gondozás esetén januártól egészen a tavasz végéig - nyár elejéig díszíthetik és illatosíthatják otthonainkat virágaikkal.

A sokvirágú jázmin már fiatal növényként is bőségesen virágzik, így nem éveket várnunk csodás virágzuhatagaira. Hosszú szárait futtathatjuk rácsra, drótkarikára vagy egyéb támasztékra, melyek segítségével egyedi formára alakíthatjuk jázminunkat, de függőkosárban vagy magasabb virágtartón tartva is csodálatos látványt nyújtanak lecsüngő szárai és szép fehér virágai.

Sokvirágú jázmin gondozása

A sokvirágú jázmin gondozása viszonylag egyszerű, nem igényel különös figyelmet és törődés egész évben. Az elnyílt virágokat, az elhalt leveleket és egyéb növényi részeket rendszeresen távolítsuk el. Virágzás után minden évben erőteljesen vágjuk vissza, ezzel elősegíthetjük a növények bokros növekedését. A virágzás befejezését követően ültessük át jázminunkat, különösen a fiatal növényeket, ha szükséges a tartó edényt is cseréljük nagyobbra.

Sokvirágú jázmin
Sokvirágú jázmin

Az átültetéshez használjunk jó minőségű általános virágföldet. Ezt követően, ha az időjárás már engedi, tegyük ki a növényt a szabadba, hogy hajtásai erőteljesebben fejlődjenek és a következő évben is sok szép virágra számíthassunk. A sokvirágú jázmin erőteljesen és gyorsan növekszik ezért gondoskodnunk kell valamilyen támasztékról, amibe kapaszkodhat, különben egy idő után elveszti a szép formáját.

A virágzás megindulásához és az új hajtások megerősödéséhez sok napfényre van szüksége, ezért tegyük minél világosabb helyre, de arra ügyeljünk, hogy nyáron a déli tűző napfény ne érje közvetlenül. A jázmin hűvös vagy átlagosan meleg környezetet igényel, túlságosan nagy melegben felnyurgulhat. Nyáron tartsuk 18-22 °C körüli hőmérsékleten, míg télen a 15 °C körüli hőmérséklet az ideális a számára.

Öntözése, tápoldat használat

Nyáron az aktív növekedés időszakában rendszeresen és bőségesen öntözzük, tartsuk mindig nedvesen a földjét. Télen azonban csak mérsékelten öntözzük, két locsolás között hagyjuk kissé megszáradni a föld felszínét. Nyáron kéthetente adjunk az öntözővízhez folyékony tápoldatot. Időnként a növény leveleit permetezzük, lehetőleg gyűjtött esővízzel, különösen akkor, ha olyan helyen tartjuk ahol alacsony a páratartalom.

Sokvirágú jázmin szaporítása

A sokvirágú jázmin bujtással vagy hajtásdugványról könnyen szaporítható. Virágzás után, amikor visszavágjuk, gyűjtsünk az anyanövényről 2-3 leveles hajtáscsúcsokat, amiket azután vízben vagy földben is könnyedén gyökereztethetünk. A meggyökeresedett példányokat ültessük általános virágföldbe, és ha az időjárás engedi, akkor tegyük ki a szabadba a fiatal növényeket, hogy minél jobban megerősödjenek. A növekedésnek indult kis növényeket gondozzuk a felnőtt növényekhez hasonló módon.

Betegségek, kártevők

Hervadó levelek: Túl száraz levegő esetén, a növény levelei elhervadnak. A páratartalom növelésére állítsuk nedves kavicsokkal teli tálcára. Ne helyezzük fűtőtest közvetlen közelébe!

Sápadtság: Takácsatka jelenlétére utal. Rendszeresen permetezzük a növényt vízzel, ha szükséges, használjunk rovarirtó szert!

Eltorzult, ragacsos levelek: A tüneteket levéltetvek okozzák. Permetezzük a növényt szappanos vízzel, súlyos fertőzés esetén használjunk megfelelő rovarirtó szert!

Egyéb növények

Anyósnyelv

Anyósnyelv

Az anyósnyelv hosszú, felálló, kard alakú leveleivel igazán mutatós szobanövény és a gondozása sem túlságosan bonyolult...

Szobafikusz

Szobafikusz

A szobafikusz (Ficus elastica) egyszerű, mégis elegáns szobanövény, amely önmagában vagy más virágokkal társítva is...

Csokrosinda

Csokrosinda

A csokrosinda vagy zöldike (Chlorophytum) az egyik legnépszerűbb szobanövény. Kecses, finoman ívelt, többnyire krémszínű...