Futómuskátli gondozása, szaporítása


A futómuskátli (Pelargonium peltatum) kedvelt és népszerű dísznövény. Virágzuhatagai csodálatosak, szép látványt nyújthatnak bármelyik erkélyen vagy ablakban és a gondozása sem túl bonyolult.

A futómuskátli (Pelargonium peltatum) Dél-Afrikából származik, ahonnan az 1700 években került Európába. Mára már több tucat változatát hozták létre, melyek változatos színűek, méretűek és növekedésűek lehetnek. A futómuskátli virágai kis csoportokban fejlődnek, tavasztól kora őszig folyamatosan virágoznak. Lehetnek lágy pasztellszínűek, fehérek, mályvák éppúgy, mint rikító rózsaszínek és pirosak.

Többségük gyors növekedésű, évente akár 20-25 cm-t is nőhetnek, méretük elérheti akár a másfél métert is. A mini változatai viszont meglehetősen lassan nőnek, több év alatt sem növekednek 20 cm-nél többet. A növények hajtásai és szárai vékonyak, gyengék, többnyire sérülékenyek és könnyen törnek. Emiatt és a virágzuhatag súlya miatt rendszerint elfekvő vagy csüngő növény.

Futómuskátli gondozása

A futómuskátli gondozása nem igényel különösebb odafigyelést és viszonylag könnyen átteleltethető, így több éven keresztül gyönyörködhetünk benne. Az idősebb növények viszont már nem virágoznak olyan gazdagon, száruk elfásodik és alakjuk is megcsúnyul, ezért 3 évente újítsuk meg. Ültethetjük erkélyládába, fa vagy műanyag ládába, de jól érzik magukat cserépben, kőedényben, kaspóban és másféle függő tartóban is. Az ültetéshez használjunk perlit és tőzeg vagy tőzegpótló keverékét, vagy használhatunk kész muskátli ültetőkeveréket is.

Futómuskátli
Futómuskátli

A futómuskátli fénykedvelő növény ezért egész évben világos helyen tartsuk. A nyári forró, tűző napsütéstől viszont óvjuk, mert könnyen kiéghet, levelei megperzselődhetnek. Fényszegény helyen viszont csúnyán meg is nyúlhatnak. Melegkedvelő növény, de szinte bármilyen hőmérsékleten jól érzi magát, télen legalább 10 °C-ot biztosítsunk számára. Nyáron havonta egyszer akár vissza is vághatjuk a hajtásait, amivel dúsabbá tehetjük a növényt. Az elnyílt virágokat és az elhalt növényi részeket rendszeresen távolítsuk el, ezzel virágzásra serkenthetjük a növényeket.

Öntözése, tápoldat használat

Nyáron rendszeresen és bőségesen öntözzük, de két öntözés között hagyjuk, hogy kicsit megszáradjon a földje. Nagyon meleg nyári napokon szükség szerint többször is öntözzük, lehetőleg reggel és alkonyatkor. A téli nyugalmi időben csak annyi vizet adjunk neki, hogy ne száradjon el. Az első bimbók megjelenésétől a virágzás befejezéséig hetente adjunk az öntözővízhez tápoldatot.

Futómuskátli szaporítása

A futómuskátlit szaporítani hajtásdugványról érdemes. Tavasszal vagy nyár végén a csúcs- vagy oldalhajtásokról vágjunk le 5-10 cm hosszú darabokat. Az alsó leveleket távolítsuk el, majd kis edényekben egyesével, vagy egy nagyobb cserép szélére körbe ültessük el őket. A gyökereztetéshez virágföld, durva homok és perlit egyenlő arányú keverékét használjuk. A dugványokat nem szükséges betakarni, de vigyázzunk, hogy tűző nap ne érje őket. A földet tartsuk enyhén nedvesen. Körülbelül 6 héttel később, miután meggyökereztek, az új növényeket ültessük virágföld, durva szemcséjű homok vagy perlit és kevés tőzeg vagy tőzegpótló keverékbe, de használhatunk kész muskátli virágföld keveréket is.

Betegségek, kártevők

Fekete-lábúság: A növény különösen érzékeny a “fekete-lábúság”-nak is nevezett szár-tőrothadásra vagy lágy-rothadásra. Nedves, csapadékos környezetben a fertőzés a szár közvetlen föld feletti részét támadja meg, amely elfeketedik. Figyeljünk arra, hogy két öntözés között a muskátli földje kiszáradjon, a szárdugványokat pedig épp, hogy csak nedvesen tartsuk. A már megfertőződött növényeket semmisítsük meg, a még egészséges részekből dugványt készíthetünk.

Kevés virág: Ha a futómuskátli levélzete szép sűrű, mégis kevés virágot hoz, feltehetően túl sokat táp-oldatoztuk. Szüneteltessük a tápanyag-utánpótlást, hadd virágozzon a növény szabadon.

Levéltetvek, molytetvek: Súlyos esetben használjunk a molytetvek vagy levéltetvek ellen alkalmas rovarölő szert. Korai stádiumban, illetve alacsony fertőzöttség esetén viszont elég lehet a szappanos lemosás is.

Egyéb növények

Kerti árvácska

Kerti árvácska

A kerti árvácska (Viola x wittrockiana) bájos, kedves virágaival, amelyek számtalan színben pompáznak, vonzza magára a...

Petúnia

Petúnia

A petúnia a legnépszerűbb és a legszebb virágok közé tartozik. Az élénk, trombita alakú virágok színei,formái elképesztő...

Krizantém

Krizantém

A krizantém (Chrysanthemum) népszerű növény, amely formás, szép virágaival vonja magára a tekinteteket, a gondozása...